Vierde chakra

Anahata

Het hartchakra staat voor evenwicht, liefde en relaties, in het Sanskriet “Anahata” genoemd.
Locatie is het borstbeen, bij de hartstreek. Anahata is het centrum van ons chakra systeem. Hier komen de lagere energieën (meer materieel van aard) en de hogere energieën (meer geestelijk van aard) samen in het midden. Op deze plek kun je heelheid ervaren, het evenwicht in ons levensgevoel, vrede in je hart. Het hart vormt het centrum van liefde.

Integratie
Veel relatie problemen zijn op dit chakra terug te voeren. Iemand die goed afgestemd is op anderen kan, ondanks de zo kwetsbare pijn, toch “onkwetsbaar” zegevieren met een gevoel van vrede in het hart. Tevredenheid, gemoedsrust, heelheid (heiligheid) zijn eigenschappen die bij dit levens gebied thuishoren.

Evenwicht vormt de fundering voor een lang leven. In het tantrisme is het hartchakra een lotus met twaalf bloembladen die een uit twee dooreengevlochten driehoeken bestaande zespuntige ster omgeeft. Dit diagram symboliseert de afdaling van geest in materie en de opwaartse bevrijding van materie in geest, die elkaar in volmaakt evenwicht in het hart ontmoeten. Meer dan een ontmoeting is dit een wederzijdse doordringing waarvan het uiteindelijke doel integratie van geest en verstand in lichaam en ziel is.

Onszelf lief hebben is het begin van een levenslange romance

Delen:

Anahata chakra