Hoe fijn is het om in deze prachtige nazomerse dagen weer te mogen beginnen met yoga! Ik vond het laatste anderhalf jaar niet echt verheffend en ik denk dat dit voor de meeste mensen geldt. De cursisten zijn ook blij dat ze weer op de mat kunnen ontspannen.
Een aantal yogabeoefenaars is in de lockdown doorgegaan maar velen konden de energie hier niet voor vinden. Degenen die volhielden vertelden dat yoga en meditatie hen steunde en rust bracht. Daarbij ervaarden ze geestelijke groei en meer mentale kracht. Dat leverde natuurlijk de nodige vragen op.

Wat is het spirituele pad en hoe weet je dat je op de goede weg bent?
Volgens Swami Sivananda Saraswati is vooruitgang niet meetbaar aan siddhis of helderziende krachten maar aan de diepte van je gelukzaligheid in meditatie.
De ervaring van vrede, vrolijkheid, tevredenheid, onverschilligheid, onbevreesdheid en een ongestoord bewustzijn onder alle omstandigheden geeft aan dat je vorderingen maakt op het spirituele pad.

Onderstaand vind je indicatoren van spirituele vooruitgang.
Neemt je interesse in innerlijke spirituele activiteit en uiterlijke sadhana (spirituele beoefening) met de dag toe?
Is geestelijk leven een zaak van grote vreugde voor je bewustzijn? Overstijgt dit het genot van de wereld van materiële genoegens?
Is je persoonlijke bewustzijn een gevoel van vrede en kracht die niet-aspiranten niet vinden in hun dagelijks leven?
Ben je er zeker van dat je vermogen tot onderscheid en het licht van het denken gestaag is gegroeid?
Word je leven geleidelijk geleid tot ervaringen die de werking van een intelligentie andere dan de jouwe en een almachtige aanwezigheid onthullen?

Merk je in jouw dagelijks leven een andere invalshoek van visie, een nieuw perspectief en een sterk gevoel van zelfbewustzijn?

Is jouw antwoord op alle of een van deze vragen bevestigend dan kun je er absoluut zeker van zijn dat je snel vorderingen maakt op het spirituele pad.

Sadhana
Sadhana of spirituele beoefening moet je altijd vrolijk, evenwichtig, vredig, tevreden, onbevooroordeeld, onbevreesd, meelevend, verlangenloos en egoloos laten zijn.
Sadhana moet je een rijk innerlijk leven geven, een introspectieve innerlijke visie en een onverstoorde staat van geest onder alle levensomstandigheden. Deze zijn de tekenen van je spirituele groei.

Swami Sivananda Saraswati
Swami Sivananda Saraswati, geboren als Kuppuswami, was een hindoeïstische spirituele leider op het gebied van yoga en vedanta. Hij leefde het grootste deel van zijn leven in Rishikesh. Hij is de oprichter van de Divine Life Society en schrijver van meer dan 200 boeken. Geboren: 8 september 1887, Pathamadai, India. Wikipedia

Swami Sivananda was voor menig yogi een lichtend voorbeeld

 

Lenteoffensief
Zaterdag 20 maart start het gezamenlijk lenteoffensief van de Vereniging Yogadocenten Nederland en de Vereniging Yogascholen Nederland! Lente is het symbool voor een nieuw begin, een frisse wind, nieuwe inzichten en ‘de boel uitkloppen’.

Coronacrisis
We hebben het moeilijk. De coronacrisis trekt al een jaar een wissel op het mentale en fysieke welzijn van alle Nederlanders. Recent bleek uit een peiling van het Trimbos instituut dat veel mensen worstelen met psychische klachten, slaapproblemen hebben en vaker gevoelens van emotionele eenzaamheid ervaren. Yoga heeft  wetenschappelijk bewezen een weldadig effect te hebben op het mentale en fysieke welbevinden van beoefenaars, yoga staat ook voor satsang, sangha, community, samen en verbinding.

Spring op je mat
En dat is wat we zaterdag willen doen, verbinden op een veilige manier. Het is niet de bedoeling dat we samenkomen en yoga doen. Het gaat erom dat je als deelnemer je mat uitrolt in je tuin, voor de deur of een andere plek en daar dan een foto van maakt. Iedere yoga-fan kan meedoen. Maakt een opname van het individuele ‘Spring op je mat moment’. Dat kan de hele dag. De foto wordt gedeeld via social media, tag en andere kanalen.

Haal yoga uit de lockdown
Wij willen weer open in een veilige omgeving en met ons door de overheid goedgekeurde protocol. Voor degenen die ook nog op een andere manier hun steun willen betuigen…dit kan door onze petitie te tekenen ‘Haal Yoga uit de Lockdown via www.petities.nl.
Deze actie loopt nog tot en met vrijdag 19 maart.
Kijk voor meer info op www.yoganederland.nl/nieuws/spring-op-je-mat-lenteoffensief-van-vyn-en-vysn/ of op facebook van de genoemde verenigingen.

Foto
Voor een foto op Facebook en Instagram gebruik de hashtags #springopjemat #yogadoetietsmetje #yogascholenopen”.

  • Maak een foto van je ‘uitklop-moment’/’Spring op je mat moment’, gooi die rode loper uit. Rol je yogamat letterlijk uit voor je deur! Frisse lucht en een nieuw begin! Laat zien dat je klaar bent voor de lente én dat je er nog steeds bent!
  • Deel je foto via je social media met de hashtags #hetislente #springopjemat #wijzijnervoorjullie #yogascholennederland #yogascholenopen #yogadoetietsmetje #hetkanveilig en tag en mention VYSN en VYN in je bericht, dan reposten we al die mooie plaatjes.

 

Yogadocente Gerreke van den Bosch geeft haar visie op yoga en de drijfveren om yogadocent te worden voor Yoga International.

Lees meer  »
 

De Coronacrisis, de demonstraties en de onrust die momenteel heersen zorgen voor chaos. Thich Nhat Hahn reikt een aantal oefeningen aan die tot inzicht en zelfbescherming leiden.

Lees meer  »
 

Gerreke van den Bosch van Yoga Deventer geeft een aantal tips en hulpmiddelen om gezond te blijven tijdens de corona pandemie.

Lees meer  »
 

Gerreke van den Bosch van Yoga Deventer geeft tips om het Coronaspook te lijf te gaan met meditatie. ‘Het is een natuurlijke staat van zijn. Je moet alleen even weten hoe je het moet doen. Kijk op mijn site voor uitleg.’

Lees meer  »