https://petities.nl/petitions/haal-yoga-uit-de-lockdown?locale=nl

Bovenstaand vind je de petitie van de Vereniging Yogadocenten Nederland die ik donderdag 18 februari als voorzitter heb ingediend.
We willen zo spoedig mogelijk weer aan de slag met inachtneming van voorschriften en het protocol. Wij geloven in de kracht van yoga en willen onze bijdrage leveren aan de veerkracht en gezondheid van alle mensen.

Wil je ook weer op je mat kunnen ontspannen? Teken dan de petitie!

 

 

Nog nooit eerder hebben we op deze schaal wereldwijd lockdowns meegemaakt. Een bijzondere tijd waarin alles op losse schroeven komt te staan. Zekerheden vallen weg en laten gaten achter.
Angst en woede laait op. Begrijpelijk maar in feite versterkt dat nog meer de ellende die er al is. Dan slaat het van buiten naar binnen.
Laat angst en woede geen voedingsbodem in jou vinden want het kan een gezond lichaam en geest ziek maken. Heb vertrouwen en blijf positief. Leef in het moment. Stap uit de rol van slachtoffer en wees lief voor jezelf, vanuit die basis kun je ook goed zijn voor een ander. Het is als een steen die je in het water gooit, de kringen verspreiden zich steeds verder.

Wat kun je doen om het goed te hebben bij jezelf?

Parikarmas
Het is belangrijk om te proberen vreugde te vinden in de eenvoudige dingen van het leven; in de liefde die we het geluk hebben om ons heen te hebben.
De uitdaging ligt in het cultiveren van je geest. Er zijn technieken om de geest te zuiveren. In de yoga spreekt men van Parikarmas. Je kunt de Parikarma’s zien als manieren die helpen om conflicten, stress en leed in jezelf te verminderen. Dit bestaat uit vier middelen Maitri (vriendelijkheid), Karuna (mededogen), Mudita (vreugde) en Upeska (onverschilligheid voor het kwaad).
Je kunt deze vier kwaliteiten van het hart in jezelf versterken door meditatie. Zo wordt het ego en de zintuigen de weg geduid naar wijsheid en bewustzijn. Het pad van het stoffelijke naar het geestelijke aspect. Hier gaat een scheppende kracht vanuit.
Bewust eten versterkt ook. Gezond voedsel helpt om je immuniteitsniveau op te bouwen. Goed om te eten is gember, zwarte peper, kurkumna, kaneel en citroenen of citroensap.
Breng daarnaast ‘Vihar’ in je leven, één van pijlers van de yoga. Het staat voor plezier, doe wat je te doen hebt met vreugde. Druk jezelf uit in kunst, schrijven of dans. Je hoeft er niet in uit te blinken, je kunt er gewoon van genieten. Of ga wandelen, het maakt dat je aardt en rustig wordt.
Ben je meer passief van aard? Misschien is het dan goed om yoga op te pakken, het heeft een holistische benadering. Je hoeft niets te doen, alleen maar te zijn. Pranayama oefeningen zoals bijvoorbeeld Anulom Vilom en Yogendra Pranayam IV (buikadem) versterken je ademhalingssysteem. Daarbij kun je je bewustzijn naar een ander niveau tillen door je te verbinden met je adem. Alles begint bij bewustwording.

Yoga Nidra
Yoga Nidra kan je helpen. Het is een techniek waar bij je een positieve affirmatie plant in je onderbewuste en dit herhaal je in ontspanning of meditatie. Je voedt jezelf op die manier met positiviteit en heft het negatieve op. Kijk bij jezelf waar je het meest last van hebt. Maak een lijstje. Welke terugkerende gedachte overvalt je steeds en maakt allerlei vervelende gevoelens in je wakker? Van de meest belangrijke kies je het tegenovergestelde. Stel je bent bang voor het Coronavirus dan neem je als ‘San Kalpa’ (sanskriet voor besluit): ik ben sterker dan het Coronavirus.
Je kunt ook iets heel anders kiezen. Je kunt het San Kalpa ook herhalen op moeilijke momenten. Het geeft je rust in je hoofd en maakt verbinding met het ankerpunt dat je in jezelf hebt gecreëerd.
Wil je meedoen bij een Yoga Nidra les klik hier

Yoga Deventer geeft waardevolle tips

 

Yogadocente Gerreke van den Bosch geeft haar visie op yoga en de drijfveren om yogadocent te worden voor Yoga International.

Lees meer  »
 

De Coronacrisis, de demonstraties en de onrust die momenteel heersen zorgen voor chaos. Thich Nhat Hahn reikt een aantal oefeningen aan die tot inzicht en zelfbescherming leiden.

Lees meer  »
 

Gerreke van den Bosch van Yoga Deventer geeft een aantal tips en hulpmiddelen om gezond te blijven tijdens de corona pandemie.

Lees meer  »
 

Gerreke van den Bosch van Yoga Deventer geeft tips om het Coronaspook te lijf te gaan met meditatie. ‘Het is een natuurlijke staat van zijn. Je moet alleen even weten hoe je het moet doen. Kijk op mijn site voor uitleg.’

Lees meer  »
 

Yoga Deventer is voorbereid op de anderhalve meter economie met landelijk protocol van Vereniging Yogadocenten Nederland. Kwaliteit en vakmanschap staan bij Gerreke van den Bosch voorop.

Lees meer  »
 

Je kunt angstgedachten weren door met de aandacht in het hier en nu te komen. Yoga Deventer geeft je tips hoe je om kunt gaan met angsten.

Lees meer  »