Uit een studie van Amsterdam UMC blijkt dat het coronavirus de belangrijkste ademspier nl. het middenrif, beschadigt. Tienduizenden mensen in Nederland houden ernstige langdurige klachten na een Corona infectie.

Long Covid
Heb je sinds corona nog steeds last van kortademigheid, benauwdheid, slecht slapen, hoofdpijn, ‘brain fog’, depressie, weinig energie en/of extreme vermoeidheid? Dan heb je waarschijnlijk long covid. Het type, de ernst en de duur van de symptomen variëren van persoon tot persoon en de lange termijn effecten raken bijna ieder orgaansysteem.

Yoga en herstel
Wanneer het middenrif niet goed functioneert, leidt dit tot diverse klachten zoals kortademigheid en benauwdheid. Mijn ervaring is dat yoga heel goed kan helpen bij herstel van long covid.
Hoe?
Door de vicieuze cirkel van hoog ademen en stress te doorbreken ontstaat ruimte voor herstel.

Yoga kan de cirkel doorbreken met ademoefeningen, yogahoudigen en ontspanningsoefeningen.
Bewuste en diepe adem wekt de ontspanningsreactie (de parasympaticus) van het lichaam.

Yogahoudingen en ontspanningsoefeningen roepen ontspanningsrespons op met diepere, tragere adem.

De yogalessen van Yoga Deventer bevatten altijd een combinatie van de drie bovenstaande elementen.
Een yogasessie helpt met het herstellen van een gezond adempatroon en weer leren ontspannen.

Je bent welkom voor een proefles. Aanmelden kan via 06-28318622 of via info@yogadeventer.nl

 

 

Yoga is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Iedereen weet inmiddels wat yoga is, zelfs de geiten!
Maar niet iedereen geeft er dezelfde invulling aan of beleeft het op dezelfde manier.
Sommigen doen alleen de houdingen (asana’s) anderen combineren het met meditatie en ademhalingsoefeningen (pranayama), alles kan in combinatie maar ook apart gedaan worden.

Wat zijn de voordelen van yoga?
De houdingen maken je sterk en soepel en botten en spieren worden versterkt.
Balans en stabiliteit verbeteren.
Meditatie en concentratie scherpen de hersenen.
Yoga ontspant, door de houdingen wordt het parasympatische zenuwstelsel gestimuleerd.
Yoga verlaagt de bloeddruk.
Yoga verbetert de lichaamshouding.

Pranayama

Pranayama (ademtechnieken) verbeteren de ademhaling. Zo leer je de diepe buikadem die je vervolgens toe kunt passen in het dagelijks leven. Het brengt rust en in die stilte is ruimte voor creativiteit en zelfontplooiing. Yoga is de weg van bewust worden naar bewust ZIJN.

De eerste yogales
Daar zit of sta je dan op je matje, op je eerste les. Je weet niet wat je moet verwachten.
Je eerste yogales kan je in contact brengen met iets dat ‘goed voelt’ maar waar je nog niet de vinger op kunt leggen. Dat hoeft ook niet. Elke uurtje dat je oefent sorteert effect, ookal is het niet altijd direct meetbaar voor jezelf.

Geen gouden regels
Er zijn geen gouden regels voor de beoefening, dat varieert per individu en wat voor de een werkt, kan voor de ander een heel ander effect hebben. Strakke pakjes en op het hoofd staan is niet waar het in de yoga om draait. Het gaat juist om naar binnen keren naar je gevoel, naar je wezen.

Zelfliefde
Door dit te doen ga je op een bepaald moment ook anders kijken naar de dagelijkse dingen die op je pad komen. Grote kans dat je je voeding aanpast, of dat je minder snel reageert op zaken die je irriteren. Je wordt je meer bewust van jezelf, dit geeft ook meer zelfvertrouwen.

Helend effect
Dat is wat zo mooi is aan de yoga. Je ontdekt jezelf en realiseert je wat je in wezen nodig hebt. Zo kun je jezelf ‘helen’ en laten groeien. Alles op zijn eigen tijd en wijze.

 

 

Gerreke van den Bosch van Yoga Deventer geeft tips vanuit de yoga en ayurveda om de lichtheid van de lente en zomer in lichaam en geest te ervaren.

Lees meer  »
 

Werkgeluk bestaat dat? Als ik voor mezelf spreek,  kan ik dit volmondig met ‘ja’ beantwoorden. Het combineren van mijn passie met werk heeft geleid tot werkgeluk. Yogadocent is een prachtig beroep. Deze levenswetenschap daagt je uit en biedt een kans om mensen aan te raken en hen zo het leven van een andere kant laten […]

Lees meer  »
 

Yogadocente Gerreke van den Bosch geeft haar visie op yoga en de drijfveren om yogadocent te worden voor Yoga International.

Lees meer  »
 

Gerreke van den Bosch van Yoga Deventer geeft een aantal tips en hulpmiddelen om gezond te blijven tijdens de corona pandemie.

Lees meer  »
 

Gerreke van den Bosch van Yoga Deventer geeft tips om het Coronaspook te lijf te gaan met meditatie. ‘Het is een natuurlijke staat van zijn. Je moet alleen even weten hoe je het moet doen. Kijk op mijn site voor uitleg.’

Lees meer  »
 

Je kunt angstgedachten weren door met de aandacht in het hier en nu te komen. Yoga Deventer geeft je tips hoe je om kunt gaan met angsten.

Lees meer  »