Natuurlijke vernieuwing

De lente is aangebroken. De aarde verwarmt en de natuur verandert mee. In de mens is dat onder meer het spijsverteringsvuur. We hebben een licht, droog dieet nodig om de vochtige lente te compenseren.

Een kapha- dieet verbrandt het winteroverschot en brengt op natuurlijke wijze een interne schoonmaak op gang. Door makkelijk verteerbaar voedsel te eten voorkom je verstopping, verkoudheden en allergieën. Rigoureus ontgiften met een sapkuur is niet noodzakelijk en kan zelfs verstorend werken.

In de Ayurveda hanteert men zes smaken: zoet, zuur, zout, scherp, bitter en samentrekkend. Zoet, zuur en zout verhogen kapha, terwijl het scherp, bitter en samentrekkend in balans is. We hebben alle zes smaken nodig.

Lentedieet
De lente is geschikt voor de scherpe, bittere en samentrekkende smaak. Scherpe kruiden zoals gember, kaneel en kruidnagel; bittere bladgroenten zoals paardenbloem en boerenkool; en samentrekkend voedsel zoals peulvruchten en kurkuma zijn gunstig voor elk constitutionele type.

Gestoomde groenten met kruiden zoals komijn en gember zijn makkelijk verteerbaar, kaas, ijs en yoghurt niet. Een kleine hoeveelheid rauw voedsel is goed, maar zachtgekookt is beter.

Koud eten en drinken verhogen de kapha en kun je beter vermijden, net als koude desserts en voedsel recht uit de koelkast. Zware desserts, kaas, tarwe, rood vlees, varkensvlees, vettig en olieachtig voedsel zijn ook niet aan te raden.

In plaats daarvan kun je beter warm water en verse gemberthee drinken. Het is sowieso aan te raden om ongeveer anderhalve liter water per dag te drinken.

Aanraders
De voedingsmiddelen die geschikt zijn voor de lente kun je in 8 categorieën  verdelen; groenten, fruit, peulvruchten, vlees, granen, zuivelproducten, oliën en zoetstoffen.

Aan te bevelen zijn groene groenten zoals artisjokken, broccoli, spruiten en groene groenten. Ook bloemkool, selderij en aubergine zijn goed. Wat betreft fruit kun je bessen nemen, seizoensfruit en gedroogd fruit is ook goed. Vlees blijft altijd een beetje lastig. Wil je dit in je dieet houden, eet dan kleine hoeveelheden kip, kalkoen of geit maar kook ze dan wel in  digestieve kruiden voor een ​​gezonde spijsvertering. Schrap zoveel mogelijk de tarwe en neem gerst, maïs, boekweit, gierst en rogge. Verminder ook het gebruik van mosterdolie, olijfolie en zoetstoffen.

Asana’s
Yoga brengt de spijsvertering op gang, verhoogt dus de ontgiftingscapaciteit en versnelt detox. Je doorbloeding wordt beter en je lymfeklieren gaan harder werken. Oud vocht en oude afvalstoffen kunnen zo gemakkelijker losgemaakt worden en verdwijnen.

De Zonnegroet is een goede manier om de spijsvertering te stimuleren. Door deze oefeningen in je eigen ademritme uit te voeren, gaat de hartslag omhoog. Dit bevordert de bloedsomloop en verdrijft gif- en afvalstoffen.

Ook torsi’s zijn aan te bevelen, dit zijn draaiingen. Ga bijvoorbeeld in kleermakerszit zitten. Zet je rechterhand achter je rug. Strek de wervelkolom op een inademing Kijk over je rechterschouder. Je kunt daarbij natuurlijk je ogen ook sluiten. Blijf ongeveer een halve minuut in deze asana en draai terug op de uitademing. Dit herhaal je aan de andere kant. In totaal 3 keer naar beide zijden.

Ook de kindhouding is geschikt als Detoxoefening. Het zorgt voor prikkeling van de darmen en een lage adem. Hierbij zit je op je knieen en liggen je handen langs je lichaam. Je buik raakt de bovenbenen. Adem rustig door en blijf zolang als goed voelt in deze houding.

Andere asana’s kun je ook goed gebruiken om te detoxen. Ik heb er een aantal op deze site staan.  Klik op de naam en je wordt doorgelinkt.  Je zou voor jezelf een programma kunnen maken met de genoemde oefening. Je kunt mij ook altijd om advies vragen.

Matsyasana (vishouding)
Dhanurasana (Bow Pose)
Dynamische ruggedraai

Logo van Yoga Deventer (copyright)