Natuurlijke vernieuwing

De lente is in aantocht. De aarde verwarmt en de natuur verandert mee. In de mens is dat onder meer het spijsverteringsvuur. We hebben een licht, droog dieet nodig om de vochtige lente te compenseren.

Een kapha- dieet verbrandt het winteroverschot en zorgt voor interne schoonmaak . Door makkelijk verteerbaar voedsel te eten voorkom je verstopping, verkoudheden en allergieën.

Lentedieet
De lente is geschikt voor de scherpe, bittere en samentrekkende smaak. Scherpe kruiden zoals gember, kaneel en kruidnagel en bittere bladgroenten zoals paardenbloem en boerenkool.

Gestoomde groenten met kruiden zoals komijn en gember zijn makkelijk verteerbaar, kaas, ijs en yoghurt niet. Een kleine hoeveelheid rauw voedsel is goed, maar zachtgekookt is beter.

Niet doen
Koud eten en drinken verhogen de kapha en kun je beter vermijden, net als koude desserts en voedsel recht uit de koelkast. Zware desserts, kaas, tarwe, rood vlees, varkensvlees, vettig en olieachtig voedsel zijn ook niet aan te raden.

Aanraders
In plaats daarvan kun je beter warm water en verse gemberthee drinken. Het is sowieso aan te raden om ongeveer anderhalve liter water per dag te drinken.

Asana’s
Yoga zwengelt de spijsvertering aan, verhoogt dus de ontgiftingscapaciteit en versnelt detox. Je doorbloeding verbetert terwijl de lymfeklieren harder werken.

Zonnegroet
De Zonnegroet is een goede manier om de spijsvertering te stimuleren. Door deze oefeningen in je eigen ademritme uit te voeren, gaat de hartslag omhoog. Dit bevordert de bloedsomloop en verdrijft gif- en afvalstoffen.

Draaiingen
Ook draaiingen zijn aan te bevelen, evenals de kindhouding. Het zorgt voor prikkeling van de darmen en een lage adem. Andere asana’s kun je ook goed gebruiken om te detoxen zoals de Matsyasana (vishouding) de Dhanurasana (boogschutter).

Nieuwsgierig naar wat Yoga voor je kan betekenen?
Kom dan voor een proefles.
Hier vind je het lesrooster.

Licht en energiek de lente in