Yoga: gezonde leefstijl

Yoga is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Iedereen weet inmiddels wat yoga is, zelfs de geiten!
Maar niet iedereen geeft er dezelfde invulling aan of beleeft het op dezelfde manier.
Sommigen doen alleen de houdingen (asana’s) anderen combineren het met meditatie en ademhalingsoefeningen (pranayama), alles kan in combinatie maar ook apart gedaan worden.

Wat zijn de voordelen van yoga?
De houdingen maken je sterk en soepel en botten en spieren worden versterkt.
Balans en stabiliteit verbeteren.
Meditatie en concentratie scherpen de hersenen.
Yoga ontspant, door de houdingen wordt het parasympatische zenuwstelsel gestimuleerd.
Yoga verlaagt de bloeddruk.
Yoga verbetert de lichaamshouding.

Pranayama

Pranayama (ademtechnieken) verbeteren de ademhaling. Zo leer je de diepe buikadem die je vervolgens toe kunt passen in het dagelijks leven. Het brengt rust en in die stilte is ruimte voor creativiteit en zelfontplooiing. Yoga is de weg van bewust worden naar bewust ZIJN.

De eerste yogales
Daar zit of sta je dan op je matje, op je eerste les. Je weet niet wat je moet verwachten.
Je eerste yogales kan je in contact brengen met iets dat ‘goed voelt’ maar waar je nog niet de vinger op kunt leggen. Dat hoeft ook niet. Elke uurtje dat je oefent sorteert effect, ookal is het niet altijd direct meetbaar voor jezelf.

Geen gouden regels
Er zijn geen gouden regels voor de beoefening, dat varieert per individu en wat voor de een werkt, kan voor de ander een heel ander effect hebben. Strakke pakjes en op het hoofd staan is niet waar het in de yoga om draait. Het gaat juist om naar binnen keren naar je gevoel, naar je wezen.

Zelfliefde
Door dit te doen ga je op een bepaald moment ook anders kijken naar de dagelijkse dingen die op je pad komen. Grote kans dat je je voeding aanpast, of dat je minder snel reageert op zaken die je irriteren. Je wordt je meer bewust van jezelf, dit geeft ook meer zelfvertrouwen.

Helend effect
Dat is wat zo mooi is aan de yoga. Je ontdekt jezelf en realiseert je wat je in wezen nodig hebt. Zo kun je jezelf ‘helen’ en laten groeien. Alles op zijn eigen tijd en wijze.