Nieuws

Eindelijk goed nieuws!
We mogen weer van start met de yoga.

De lessen beginnen weer op maandagavond17 januari, woensdagavond 19 januari en vrijdagochtend 21 januari.
Ook de zwangerschapsyoga start weer!

Interesse? Stuur een mail naar info@yogadeventer.nl of bel naar 06-28318622.

 

Yoga Deventer start weer met de yogalessen

 

De avondlockdown is verlengd tot half januari, dit heeft wederom gevolgen voor de  yogadocenten. Het is bijna niet te bevatten wat er allemaal gebeurt. Laten we hopen dat het tij spoedig zal keren en dat we geestelijk en lichamelijk gezond deze moeilijke tijd doorkomen.

Yoga helpt daarbij en daarom blijf ik,  vooral in deze moeilijke periode,  yoga aanbieden.
De avondlessen heb ik verschoven naar de zondagmorgen en vrijdagochtend.

Ik geef hatha yogales van zondag 11 tot 12 uur en ik geef yoga nidra van 12.15 tot 13.30 uur.
Ook is er les op vrijdagmorgen 24 december van 10 tot 11 uur en van 11.15 tot 12.15 uur aan de Zwaluwenburg 4 Op het Oostrik.
Je bent welkom.

Interesse? Mail naar info@yogadeventer of bel mij voor meer info via 06-28318622.

 

 

In december is er vrijdag- en zondagochtend Yoga bij Yoga Deventer

 

Na de corona pandemie lijken steeds meer mensen zich aangetrokken te voelen tot Yoga. Maar hoe vind je een docent die bij je past en die je de ontspanning en rust geeft die je van yoga mag verwachten?

Goede wijn behoeft geen krans, zo is het eigenlijk ook met yogadocenten van de Vereniging Yogadocenten Nederland. Gelukkig zijn wij voor de cursisten herkenbaar aan ons blauwe logo met de toevoeging Vereniging Yogadocenten Nederland en Europese Yoga Unie.

In november start ik een nieuwe cursus zwangerschapsyoga op donderdagavond 4 november en op vrijdagochtend 19 november een nieuwe cursus hatha yoga met asana’s, meditatie, pranayama en yoga nidra.
Deze pilot draait op vrijdagochtend van 10 tot 11 uur in Colmschate.
Speciaal voor mensen die vrijdag vrij zijn en natuurlijk voor moeders die hun kinderen op school hebben en zo een uurtje aan zichzelf kunnen besteden. En wat is er fijner dan dit met yoga te doen?

Hoe yoga precies werkt kun je lezen in de column die ik schreef voor het blad Yoga International.
Interesse?
Stuur mij een mail via info@yogadeventer.nl

 

 

Yoga Deventer, check het logo

 

Langzaamaan komt het gewone leven weer op gang. Veel mensen zijn nog zoekende.
Yoga kan helpen bij het bieden van structuur en geeft je rust en ruimte in jezelf.
Wij hebben nog een aantal plekken vrij in de yogalessen op de Keizerslanden.
Wil je kennismaken met Hatha Yoga? Dan ben je welkom op woensdagavond om kwart voor 7 in de Montessorischool aan de van Lithstraat.
Wil je nog iets langer ontspannen? Kom dan eens voor een proefles Yoga Nidra om 8 uur op woensdagavond.

Je hoeft geen slangenmens te zijn om aan yoga te kunnen doen. Voel je vrij om het een keer te proberen
Je kunt je aanmelden via de mail of bellen met Gerreke via 06-28318622

Yoga Deventer is VYN lid

 

We starten 6 september weer met de lessen. Het is een moeilijke tijd geweest voor velen. Yoga ondersteunt in het herstellen van de balans. Leer er meer over op deze pagina

Zoals het er nu uitziet moet de anderhalve meter gehandhaafd blijven. Sta je niet op de lijst en wil je beginnen met yoga geef je dan zo snel mogelijk op.
Hier vind je de reguliere lestijden.

Yoga en herstel
We starten een nieuwe groep op voor een ieder die herstellende is of merkt dat het in een reguliere groep wat moeilijker gaat. In de Yoga en herstel groep maken we gebruik van props en kun je eventueel ook een stoel gebruiken. Na afloop van de Hatha yoga doen we yoga nidra voor de ontspanning.

Zwangerschapsyoga
Donderdag 9 september gaat ook een nieuw blok van 7 lessen zwangerschapsyoga van start om 18.45 uur. Voor info klik hier

'Fijn dat we weer van start mogen na de lockdown', aldus Gerreke van den Bosch

 

In deze woelige tijd waarin het natuurgeweld over ons heenslaat met branden en overstromingen en moorden en oorlogsgeweld de negativiteit versterken, is het moeilijk om evenwichtig en optimistisch te blijven.
De corona restricties en de maatschappelijke en financiële gevolgen zijn verschrikkelijk en worden nog eens aangedikt door de berichtgeving via de tv en andere media.
Een hele uitdaging dus om een positieve gemoedstoestand te houden.

Hoe doe je dat?
Op de eerste plaats zorgen voor een gezond lichaam door voldoende beweging en een goed dieet. Wat voor de één goed werkt kan voor de ander juist het tegendeel zijn. Het is goed om je bijvoorbeeld eens te verdiepen in de effecten van gluten en zuivelproducten op het lichaam. Vroeger werd melk altijd gepromoot als ‘De witte motor’. Inmiddels heeft dat bij velen de motor juist doen haperen.

Maar er is natuurlijk meer voor nodig om je goed te voelen. Je zult zelf ook wel merken dat wanneer er depressie op de loer ligt,  dit zijn weerslag heeft in het lichaam. En dat is de balans waar we in de yoga de nadruk opleggen. ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam.’

Hoe krijg je dat voor elkaar?
In de yoga traditie zijn veel boeken die een goede handreiking geven maar niet altijd even toegankelijk zijn. Zo is het verhaal in de Bhagvat Gítā nog steeds van deze tijd. Op het slagveld spreekt Krishna tot prins Arjuna die in tweestrijd verkeert.
Dit is een metafoor voor het dagelijks leven: de tweestrijd die wij elke dag met onszelf voeren. Enerzijds de morele maatstaven, de waarheid, de plicht en anderzijds de emoties, verlokkingen  machteloosheid en besluiteloosheid.
Vertaal je dit naar jezelf dan zou je eens kritisch kunnen kijken naar wat je tot je ‘neemt’. Veel info die via onze zintuigen naar binnen sluipen slaan wij onbewust op terwijl ze niet tot onze eigen belevingswereld horen. Daar begint de ellende al. Als je te open bent, raak je in verwarring. Daarom is het goed om je af en toe af te zonderen en te mediteren of te contempleren. Gewoon op je stoel. Dat kan iedereen.

Meditatie wordt gebracht als iets bijzonders en speciaals terwijl het in wezen gewoon een deel van jezelf is dat je moet leren gebruiken. Wanneer je al langer mediteert ga je inzien dat je eigen onvervulde wensen en verlangens zorgen  voor de conflicten in jezelf en de wereld. Hierdoor ervaar je stress, bent verdrietig of boos en snel getriggerd.

Wanneer wij bewuster worden van onszelf,  leidt dit tot zelfgroei. De sleutel tot groei is acceptatie. Dat is iets anders als berusting. Accepteer jezelf zoals je bent en als je dit doet accepteer je ook de anderen en hun manier van zijn en het leven zoals het is. Sommige situaties kun je niet veranderen, als je tegen de stroom in blijft roeien krijg je een burn-out of een depressie.
Externe omstandigheden heb je niet onder controle en het is niet jouw taak om die te veranderen of te beheersen. Ook hoef je jezelf niet met iemand anders te vergelijken. Ieder mens is uniek.

Een andere mindset levert je veel meer op. Om innerlijke vrede en harmonie te bewaren, is het belangrijk dat je in elk mens het goede zoekt en in iedere situatie, hoe moeilijk ook. Je kunt makkelijk 10 redenen vinden om ondankbaar te zijn, maar waarom zou je dit doen? Het brengt geestelijk schade toe en giftige emoties hopen op.

Zorg ervoor dat je acceptatie onvoorwaardelijk en zonder grenzen is. Wees zachtaardig tegen jezelf en wees dankbaar.
Dankbaar zijn is een superkracht. Dankbaar zijn voor wat je hebt en je plichten uitvoeren zonder hooggespannen verwachtingen levert je meer op dan je in geld kunt uitdrukken.
Het helpt je om je geest te bevrijden van negatieve gedachten en ruimte te maken voor productieve en gezonde gedachten. Misschien dat het je uiterlijke situatie niet direct verandert, maar wel de manier waarop je naar de dingen kijkt en je gevoel van geluk.

Deze oefening traint de geest om het positieve te zoeken in elke situatie in vergelijking met de oude bedrading van het vinden van fouten en het zoeken naar wat ontbreekt in het leven.
Dankbare mensen zijn gelukkige mensen en stralen onder alle omstandigheden een liefdevolle houding uit.

'Arjuna, zolang je je laat overweldigen door angst en ongerustheid, zul je niets kunnen bereiken. Wees moedig!' zegt Krishna

 

Soms ben je niet in de gelegenheid om een yoga asana uit te voeren volgens het boekje. Dat kan zijn omdat je geblesseerd bent of omdat je lichaam het op een andere manier niet toelaat. Dan biedt stoelyoga of yoga met hulpstukken een oplossing.
Yoga Deventer start op donderdagochtend in de Vijfhoek een nieuwe cursus.
Binnenkort volgt de details. Hier vindt je meer informatie

 

Het heeft lang geduurd maar eindelijk mogen er weer yogalessen gegeven worden.
De lessen gaan maandag 7 juni en donderdag 10 juni weer van start in Colmschate.
Ook in Deventer wordt vanaf woensdag 9 juni weer lesgegeven.
Interesse om mee te doen?
Stuur een mail naar Gerreke via info@yogadeventer.nl

 

Zomeryoga

Woensdag 2 juni geef ik de eerste Zomeryogales buiten in Diepenveen.
Het begint om half 7 en we sluiten af met yoga nidra.
Wees welkom om mee te doen maar meld je wel even aan.
Je kunt me bereiken op 06-28318622.

Yoga Deventer is VYN lid

 

Yoga Deventer start de groepslessen nog niet op omdat het weer niet uitnodigt om yoga buiten te doen en omdat binnen de groepslessen verboden zijn.

Naar verwachting mogen in juni de lessen weer van start maar het is een zwalkend beleid, dus het is afwachten. Ondertussen hebben we niet stilgezeten. Ik heb enige maanden geleden de  petitie ‘Haal yoga uit de lockdown’ opgestart.

https://petities.nl/petitions/haal-yoga-uit-de-lockdown?locale=nl

Dinsdag 18 mei heb ik als voorzitter van de Vereniging Yogadocenten Nederland samen met Sandra de Jager symbolisch de petitie ‘Haal yoga uit de lockdown’  met 15.543 ondertekenaars aan de Tweede Kamer aangeboden. De aanbieding vond online plaats en werd om 13.00 uur via een livestream uitgezonden.
Onder voorzitterschap van Fleur Agema (PVV) waren de kamerleden Rudmer Heerema (VVD), Jeanet van der Laan (D66), E. Westerveld (GroenLinks) en Eva van Esch (PvdD) aanwezig.
We maakten een opname van de livestream, echter het geluid kwam niet goed mee daarom is het later ingesproken.  Onderstaand wat foto’s en gesproken tekst. Scrol je nog verder naar beneden dan zie je de tekst en kun je lezen waar we mee bezig zijn wat betreft de Yoga in Nederland.

https://www.facebook.com/yoganederland.nl/videos/4036883636371439

“Namens het bestuur bieden wij u onze petitie symbolisch aan. In het kader van de privacy wordt de petitie door Stichting Petities.nl aangeleverd bij de griffie.

Zoals gezegd, onze vereniging is een beroepsvereniging die op 23 maart 1978 werd opgericht onder de naam Vereniging Yogaleerkrachten Nederland. De laatste decennia hebben wij een enorme ontwikkeling doorgemaakt en hebben wij zelfs een afgevaardigde in het bestuur van de Europese Yoga Unie.

We tellen rond de 1200 leden en hebben 8 aangesloten opleidingen. Een opleiding tot gediplomeerd yogadocent bij een van onze opleidingsinstituten is op Hbo-niveau en neemt vier jaar in beslag.

De redenen dat wij deze petitie zijn gestart zijn:
Dat meer dan 1,6 miljoen Nederlanders buiten coronatijd yogalessen volgen. Lessen die zij nu moeten missen terwijl de angst, spanning en overprikkeling alleen maar toeneemt. Fysieke en mentale gezondheid heeft naast corona, momenteel geen prioriteit.
Er is weinig tot geen aanbod om geestelijk en lichamelijk te ontspannen. Terwijl yoga en meditatie de geestelijke gezondheid, de kwaliteit van leven en welzijn verbeteren. Het is laagdrempelig en past in een gezonde leefstijl.
En last, but not least, het feit dat fysiotherapeuten en andere paramedische beroepen die, net als de yogadocenten, zorgen voor beweging, bewustwording en ontspanning, wél binnen bepaalde maatregelen aan de slag mogen.
De afgelopen 15 maanden hebben een zware wissel getrokken niet alleen op onze leden, maar ook op de yogascholen en alle yoga-beoefenaars.

Inmiddels zijn de coronamaatregelen verruimd, maar het is voor ons helaas nog steeds onwerkbaar. Yogales geven aan twee deelnemers weegt niet op tegen de kosten die daarmee gemoeid zijn. Denk hierbij aan de zaalhuur en de loonkosten.

Online lessen geven, biedt enig soelaas maar we merken dat de deelnemers één voor één afhaken omdat een yogales online wezenlijk anders is dan een les in een yogastudio. Dit heeft tot gevolg dat de laatste 6 maanden een deel van de yogadocenten hun bedrijf moest stopzetten.

Veel docenten komen namelijk niet in aanmerking voor een uitkering en worden op geen enkele wijze gecompenseerd voor verlies van werk en inkomen.

Onze vereniging heeft ondervonden dat er een verkeerd beeld van yoga in Nederland leeft. Ten onrechte wordt yoga onder sport geschaard. De vele (SBI) codes waaronder yogadocenten staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, zorgen voor verwarring.

Yoga is wezenlijk anders dan sportbeoefening. Het woord yoga staat voor verbinding. In een yogales zijn deelnemers bezig met de verbinding met zichzelf, zowel fysiek als mentaal. Dit is een individueel proces. Een yogahouding maakt je bewust van je lichaam. Je beweegt binnen de grenzen van je lichaam en luistert naar de signalen. Voor ons is het lichaam de ingang naar een hoger bewustzijn.

Een erkend yogadocent is geen sportinstructeur die voor een grote groep houdingen voordoet waarbij de deelnemers in de zaal volgen. Er is geen sprake van een prestatiegerichte zware work-out en cursisten hoeven zich niet te verkleden en te douchen na de les. Deelnemers lopen niet door de zaal maar beoefenen op hun eigen mat op 1,5 meter afstand hun eigen practice, begeleid door aanwijzingen van de yogadocent.

Yoga maakt onderdeel uit van een gezonde leefstijl omdat het zich richt op verantwoord bewegen, leren ontspannen en persoonlijk bewustzijn. Het is niet voor niets dat artsen, therapeuten en medisch specialisten doorverwijzen naar een gediplomeerd yogadocent.

Momenteel wordt vanuit het VYN-bestuur gewerkt aan een preventieprogramma waarin een gezonde leefstijl centraal staat. Ook herstel na Covid maakt daar onderdeel van uit.

Als VYN hebben wij een protocol opgesteld dat voldoet aan de richtlijn van het RIVM. Onze ervaren en gekwalificeerde yogadocenten kunnen veilig hun lessen aanbieden en wij vragen om verruiming van de maatregelen zodat wij weer aan de slag kunnen.”

 

 

Tijdens de persconferentie van dinsdagavond 11 mei maakte het kabinet versoepelingen bekend. Deze gaan woensdag 19 mei in mits het aantal ziekenhuisopnamen voldoende blijft dalen. Op maandag 17 mei horen we of de versoepelingen kunnen doorgaan.

Yoga binnen
Momenteel geldt voor binnen yogales geven de regel van maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Groepslessen en lesgeven aan meerdere groepjes van 2 personen tegelijkertijd is niet toegestaan. Dus we moeten nog even geduld hebben.

Yoga buiten
Buiten is er gelukkig meer mogelijk. Er mag buiten yogales gegeven worden aan maximaal 30 personen. Wel moet iedereen 1,5 meter afstand houden.

Nu het sein op groen staat,  beginnen we vanuit Yoga Deventer weer met onze jaarlijkse Deventer Zomeryoga sessies. We beginnen in het kader van de geldende restricties eerst buiten en als de lessen binnen weer mogen, wordt er ook een optie gegeven om binnen de lessen te volgen.
Locaties en tijden vind je vanaf dinsdag 18 mei op deze website.
Heb je vragen of wil je meedoen?
Mail mij op info@yogadeventer.nl of bel 06-28318622.