Nieuws

Klankschaaltherapeut Gerard Somer en Yogadocent Gerreke van den Bosch houden vrijdagavond 26 april om 19 uur hun traditionele yoga en klankschalenavond in wijkgebouw de Schalm Dreef 1 op het Borgele.

Laat je meevoeren tijdens deze mooie reis en ‘Luister met je lichaam’.
De kosten zijn 12,50 euro per persoon. Opgeven brengt betalingsverplichting met zich mee.
Aanmelden via info@yogadeventer of via 06-28318622.

 

Reis door lichaam en geest bij Yoga Deventer

 

Op 24 & 25 mei transformeert het VYN Festival in een sprankelende ontmoetingsplek voor liefhebbers van yoga, meditatie en filosofie. Een unieke kans om je onder te dompelen in een wereld vol inspiratie en verdieping.
Bekijk het volledige programma dan we vanuit de VYN bieden hier
en laat je verrassen door de diversiteit aan activiteiten.

Tickets zijn slechts beschikbaar van 16 maart tot 12 mei 2024. Deze beperkte beschikbaarheid maakt elke ticket een kostbaar bezit. Zorg dat je deze unieke kans niet mist om deel uit te maken van een gemeenschap die streeft naar persoonlijke groei en verbinding. En hoewel de winnaars van onze winactie, gekozen door voorzitter Ilse Anthonijsz, reeds bekend zijn gemaakt, ligt de mogelijkheid om dit inspirerende evenement bij te wonen nog steeds binnen handbereik.

Wacht niet te lang – de kans om je favoriete workshops bij te wonen is beperkt. Koop hier
je ticket en zorg dat je erbij bent.

 

Geniet van de kennis en kunde van de Vereniging van Yogadocenten Nederland

 

Men vraagt mij vaak of ik een goed boek weet over Yoga. Ik heb er veel gelezen en in mijn boekenkast staan. Op 3 oktoer 2023 kwam het boek ‘Anatomie van Yoga’ uit geschreven door Ann Swanson. Wetenschappelijke inzichten en illustraties om je yogasessie te optimaliseren prijkt er op de omslag.

Onmisbaar boek
Het boek van Ann Swansor is het eerste yogaboek dat wetenschappelijk onderzoek combineert met gedetailleerde anatomische tekeningen en houdingsmechanica. Een absolute must voor iedere yogabeoefenaar!

Master of Science yoga
Auteur Ann Swanson is docent lichaam-geestwetenschap en gecertificeerd yogatherapeut. Met een Master of Science in yogatherapie en haar roots in yoga in India en qi gong in China, past Ann op unieke wijze baanbrekend onderzoek toe op lichaam-geest-oefeningen, terwijl ze de kern van de tradities behoudt.

Yogagids
‘Anatomie van Yoga’ is een toegankelijke en makkelijk leesbare gids. Swanson leidt je langs de fysiologische processen die de verschillende asana’s in gang zetten. Ze geeft een duidelijk inzicht in elke houding en de werking ervan op spieren, bindweefsel, ademhaling, bloeddoorstroming, spijsvertering en zenuwstelsel.

Hypermobiele lichamen
De mooie illustraties laten tot in detail zien welke spieren in een bepaalde asana worden gebruikt. De kleurcodering geeft weer welke spieren worden aangespannen of verlengd. Elke pagina heeft extra weetjes en tips voor hypermobiele lichamen. De illustraties zijn fenomenaal, vooral de manier waarop de uitlijningsaanwijzingen op de pose gelabeld zijn.
Achterin het boek vind je een sectie met fysieke aandoeningen en tips welke asana’s heilzaam zijn en welke moeten worden vermeden.

Klik hier voor een inkijkje

Nederlands Paperback
ISBN 9789401495080
Uitgeverij Lannoo
184 pagina’s, 24,99 euro

 

 

In deze woelige tijd waarin we nu leven is het moeilijk om evenwichtig en optimistisch te blijven.
Hoe behoudt je een positieve gemoedstoestand? 

Op de eerste plaats zorgen voor een gezond lichaam door voldoende beweging en een goed dieet. In de yoga leggen we nadruk op. ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam.’

Yoga en meditatie leiden tot meer bewustzijn en dus zelfgroei. De sleutel tot groei is acceptatie. Dat is iets anders als berusting. Accepteer jezelf zoals je bent en als je dit doet accepteer je ook de anderen en hun manier van zijn en het leven zoals het is. Sommige situaties kun je niet veranderen, als je tegen de stroom in blijft roeien krijg je een burn-out of een depressie.
Externe omstandigheden heb je niet onder controle en het is niet jouw taak om die te veranderen of te beheersen. Ook hoef je jezelf niet met iemand anders te vergelijken. Ieder mens is uniek.

Een andere mindset levert je veel meer op. Om innerlijke vrede en harmonie te bewaren, is het belangrijk dat je in elk mens het goede zoekt en in iedere situatie, hoe moeilijk ook. Je kunt makkelijk 10 redenen vinden om ondankbaar te zijn, maar waarom zou je dit doen? Het brengt geestelijk schade toe en giftige emoties hopen op.

Dankbare mensen zijn gelukkige mensen en stralen onder alle omstandigheden een liefdevolle houding uit.

'Arjuna, zolang je je laat overweldigen door angst en ongerustheid, zul je niets kunnen bereiken. Wees moedig!' zegt Krishna

 

Klankschaaltherapeut Gerard Somer en Yogadocente Gerreke van den Bosch geven vanaf september 2023 hun populaire yoga en klankschaalevent in de grote zaal van wijkgebouw de Schalm aan de Dreef 1, op iedere laatste vrijdag van de maand. De totale opbrengst gaat in zijn geheel naar de Tara stichting en is bestemd voor het Kloosterziekenhuis in Mundgod in Zuid India.

De avond start met Tibetaanse Yoga gevolgd door Yoga Nidra. Gerard opent rond half 8 zijn klankschalenconcert. Je kunt het klankconcert liggend of zittend ervaren, op een matje met een dekentje en kussentje (zelf meenemen).
Laat je meevoeren tijdens deze mooie reis en ‘Luister met je lichaam’. De kosten zijn 12,50 euro per persoon.
Opgeven brengt betalingsverplichting met zich mee omdat het voor een goed doel is.
Wacht niet te lang want vol is vol! Aanmelden via info@yogadeventer of via 06-28318622.
Meer info op http://deschalm-deventer.nl/
Data: 29 maart, 26 april en 31 mei

Er is een voorjaarsconcert ingepland op 15 maart in Colmschate. Klik HIER voor meer informatie

In de vrijmetselaars tempel in 2016

 

Wil je beginnen met yoga maar vind je de drempel nog te hoog of wil je liever niet in een groep maar in jouw eigen omgeving onder begeleiding van een ervaren en gediplomeerd docente? Dan is een privéles misschien iets voor jou. Ik ben gespecialiseerd in yoga voor kankerpatienten, ouderen en zwangeren. Daarbij geef ik stoelyoga, dit kan voor jou alleen maar ook met bijvoorbeeld een buurvrouw of vriendin.
Omdat ik vind dat yoga voor iedereen is en laagdrempelig moet zijn stem ik mijn prijzen daar ook op af. Stuur een mail naar info@yogadeventer.nl of bel mij op 06-28318622 dan bespreken we de mogelijkheden.
Ik ben aangesloten bij de Vereniging Yogadocenten Nederland en de European Union of Yoga dit garandeert vakmanschap en kwaliteit.

 

Gerreke is aangesloten bij de beroepsvereniging

 

We zijn het nieuwe jaar weer begonnen met de reguliere yogalessen.
Wil je zwangerschapsyoga doen en tegelijkertijd goed voorbereiden op de bevalling, dan kun je je aanmelden voor de cursus via de mail. Dat geldt ook voor de stoelyoga, er zijn nog een aantal plekken vrij.

Kik hier voor een mooi artikel en oefeningen

Gerreke vd Bosch is een ervaren en goed opgeleide docent

 

thumbnail of 30_34_YI5_Yogacongres

 

Klik HIER voor het hele artikel

In augustus woonde ik het 50ste congres bij van de Europese Yoga Unie, een enerverende beleving met inspirerende docenten. Mijn verslag met foto’s werd gepubliceerd in het magazine Yoga International dat verschijnt in Nederland en Belgie. Klik op het woordje HIER en je leest er alles over.

 

Vorige week heb ik als voorzitter van de Nederlandse Vereniging Yogadocenten namens de VYN een rapport gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Hiermee willen we inzicht kweken. Niet alleen in onze situatie maar ook in het belang van yoga voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Het rapport is positief ontvangen en van een woordvoerder van de VVD kregen we bericht dat ze het mee nemen in hun beleid. Ik hoop het want er is zeker een andere houding nodig ten aanzien van yoga.

Gebrek aan visie ontstaat door het ontbreken van inzicht.
We zijn inmiddels al bijna twee jaar bezig om onze situatie voor het voetlicht te brengen in Den Haag.
We hebben telefoongesprekken gevoerd, brieven geschreven, een petitie ingediend en zelfs een rondetafelgesprek gevoerd met de koning.

Noodklok
Uiteindelijk moesten we in december de noodklok luiden. Vervolgens hebben we leden opgeroepen hun verhaal te vertellen. Dit leidde tot meer dan tachtig reacties. Samen met de brieven en de petitie hebben we deze gebundeld in ons rapport: ‘Yogadocenten vrezen voor toekomst’.

Patanjali
Ter inspiratie en verdieping hebben is de eerste strofe van de Patanjali, grondlegger van de yoga aan toegevoegd. ‘Yoga is het wervelen stilleggen van de geest, dan is het ziende thuis in zichzelf.’ Hiermee willen we aantonen dat Yoga wezenlijk iets heel anders is dan sport. Het is een levensbeschouwelijk systeem met geestelijke en lichamelijke oefeningen die de mens in balans brengen. En dat is juist nu meer dan ooit nodig.

Misvatting
In het rapport geeft yogadocente Yvonne uitdrukking aan haar ontsteltenis. “Het verbaast mij iedere dag weer dat de overheid niet verder kijkt naar wat óók werkt tegen dit virus. Denk hierbij aan motiveren om gezonder te eten, te bewegen en yoga. Dat zijn zaken die het immuunsysteem boosten. Dat is het enige wat het systeem kan afzwakken. Dus alsjeblieft overheid. Kijk naar het grotere geheel en gebruik je gezonde verstand.”

Beroepsvereniging
Vereniging Yogadocenten Nederland is een beroepsvereniging en bestaat inmiddels meer dan 45 jaar.  We zijn stevig verankerd in de Europese Yoga Unie. Onze leden zijn gekwalificeerde yogadocenten met een vierjarige hbo-opleiding. We zijn geen hobbyisten, we hebben kennis van zaken en willen door de beleidsmakers gesteund en serieus genomen worden. Dat is wat wij ontbeerd hebben. Wij voelen ons niet gehoord en gezien. Wat de toekomst brengt weten we niet maar feit is wel dat veel collega’s de deuren hebben moeten sluiten. Er wordt hen verboden om te werken maar er is geen enkele financiële compensatie die passend is, al meer dan anderhalf jaar niet.

Toekomst
We hebben inmiddels contact gehad met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Eén van de medewerkers hoorde onze noodklok luiden in december en nam contact met ons op. We hebben daarna een goed gesprek gevoerd waarbij wij ook de Vereniging Zelfstandigen Nederland betrokken. Over een aantal weken is er een vervolg. We vertrouwen op meer begrip dat zich vervolgens hopelijk vertaalt in een passend beleid om ons als kleine zelfstandigen niet langer buiten de boot te laten vallen.
We willen daarbij ook een eigen SBI-code voor de yoga. Dat is een klasse kwalificatie van de BTW. Bij laag btw-tarief is de yoga voor iedereen betaalbaar. We willen een volwaardige plek voor yoga in de maatschappij én voor alle yogadocenten.

Klik hier voor de video van de presentatie

 

 

Yoga is een levenswetenschap

 

Met de Mantelzorgpas kun je als mantelzorger in de gemeente Deventer terecht bij steeds meer lokale winkeliers en sociale, culturele en maatschappelijke organisaties.

Mantelzorgpas bij Yoga DeventerAanbieding Yoga en Ayurvedische massage

Juist voor mantelzorgers is een stukje ontspanning heel belangrijk. Via mijn yogalessen geef ik hen persoonlijke aandacht en begeleiding en reik ik hen technieken aan die ze altijd en overal kunnen toepassen. Je hoeft niet lenig te zijn om aan yoga te doen. Het is veel meer dan alleen het doen van houding. Yoga ontwikkelt je mentale kracht en je veerkracht en dat heb je als mantelzorger zeker nodig. Ik geef ook Ayurvedische massage tegen een laag tarief.

Op vertoon van de Mantelzorgpas kun je een Ayurvedische massage ontvangen voor 30 euro en twee maanden yoglaes voor 35 euro.

Welke partners nog meer meedoen met dit mooie initiatief van de gemeente vind je op www.mantelzorgindeventer.nl onder het kopje ‘Partners’.
Ben je mantelzorger en wil je ook gebruikmaken van de Mantelzorgpas Deventer? De pas is aan te vragen bij Steunpunt Mantelzorg, via telefoonnummer 0570 518192.

Meer informatie vind je op www.mantelzorgindeventer.nl.