Nieuws

Het heeft lang geduurd maar eindelijk mogen er weer yogalessen gegeven worden.
De lessen gaan maandag 7 juni en donderdag 10 juni weer van start in Colmschate.
Ook in Deventer wordt vanaf woensdag 9 juni weer lesgegeven.
Interesse om mee te doen?
Stuur een mail naar Gerreke via info@yogadeventer.nl

 

Zomeryoga

Woensdag 2 juni geef ik de eerste Zomeryogales buiten in Diepenveen.
Het begint om half 7 en we sluiten af met yoga nidra.
Wees welkom om mee te doen maar meld je wel even aan.
Je kunt me bereiken op 06-28318622.

Yoga Deventer is VYN lid

 

Yoga Deventer start de groepslessen nog niet op omdat het weer niet uitnodigt om yoga buiten te doen en omdat binnen de groepslessen verboden zijn.

Naar verwachting mogen in juni de lessen weer van start maar het is een zwalkend beleid, dus het is afwachten. Ondertussen hebben we niet stilgezeten. Ik heb enige maanden geleden de  petitie ‘Haal yoga uit de lockdown’ opgestart.

https://petities.nl/petitions/haal-yoga-uit-de-lockdown?locale=nl

Dinsdag 18 mei heb ik als voorzitter van de Vereniging Yogadocenten Nederland samen met Sandra de Jager symbolisch de petitie ‘Haal yoga uit de lockdown’  met 15.543 ondertekenaars aan de Tweede Kamer aangeboden. De aanbieding vond online plaats en werd om 13.00 uur via een livestream uitgezonden.
Onder voorzitterschap van Fleur Agema (PVV) waren de kamerleden Rudmer Heerema (VVD), Jeanet van der Laan (D66), E. Westerveld (GroenLinks) en Eva van Esch (PvdD) aanwezig.
We maakten een opname van de livestream, echter het geluid kwam niet goed mee daarom is het later ingesproken.  Onderstaand wat foto’s en gesproken tekst. Scrol je nog verder naar beneden dan zie je de tekst en kun je lezen waar we mee bezig zijn wat betreft de Yoga in Nederland.

https://www.facebook.com/yoganederland.nl/videos/4036883636371439

“Namens het bestuur bieden wij u onze petitie symbolisch aan. In het kader van de privacy wordt de petitie door Stichting Petities.nl aangeleverd bij de griffie.

Zoals gezegd, onze vereniging is een beroepsvereniging die op 23 maart 1978 werd opgericht onder de naam Vereniging Yogaleerkrachten Nederland. De laatste decennia hebben wij een enorme ontwikkeling doorgemaakt en hebben wij zelfs een afgevaardigde in het bestuur van de Europese Yoga Unie.

We tellen rond de 1200 leden en hebben 8 aangesloten opleidingen. Een opleiding tot gediplomeerd yogadocent bij een van onze opleidingsinstituten is op Hbo-niveau en neemt vier jaar in beslag.

De redenen dat wij deze petitie zijn gestart zijn:
Dat meer dan 1,6 miljoen Nederlanders buiten coronatijd yogalessen volgen. Lessen die zij nu moeten missen terwijl de angst, spanning en overprikkeling alleen maar toeneemt. Fysieke en mentale gezondheid heeft naast corona, momenteel geen prioriteit.
Er is weinig tot geen aanbod om geestelijk en lichamelijk te ontspannen. Terwijl yoga en meditatie de geestelijke gezondheid, de kwaliteit van leven en welzijn verbeteren. Het is laagdrempelig en past in een gezonde leefstijl.
En last, but not least, het feit dat fysiotherapeuten en andere paramedische beroepen die, net als de yogadocenten, zorgen voor beweging, bewustwording en ontspanning, wél binnen bepaalde maatregelen aan de slag mogen.
De afgelopen 15 maanden hebben een zware wissel getrokken niet alleen op onze leden, maar ook op de yogascholen en alle yoga-beoefenaars.

Inmiddels zijn de coronamaatregelen verruimd, maar het is voor ons helaas nog steeds onwerkbaar. Yogales geven aan twee deelnemers weegt niet op tegen de kosten die daarmee gemoeid zijn. Denk hierbij aan de zaalhuur en de loonkosten.

Online lessen geven, biedt enig soelaas maar we merken dat de deelnemers één voor één afhaken omdat een yogales online wezenlijk anders is dan een les in een yogastudio. Dit heeft tot gevolg dat de laatste 6 maanden een deel van de yogadocenten hun bedrijf moest stopzetten.

Veel docenten komen namelijk niet in aanmerking voor een uitkering en worden op geen enkele wijze gecompenseerd voor verlies van werk en inkomen.

Onze vereniging heeft ondervonden dat er een verkeerd beeld van yoga in Nederland leeft. Ten onrechte wordt yoga onder sport geschaard. De vele (SBI) codes waaronder yogadocenten staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, zorgen voor verwarring.

Yoga is wezenlijk anders dan sportbeoefening. Het woord yoga staat voor verbinding. In een yogales zijn deelnemers bezig met de verbinding met zichzelf, zowel fysiek als mentaal. Dit is een individueel proces. Een yogahouding maakt je bewust van je lichaam. Je beweegt binnen de grenzen van je lichaam en luistert naar de signalen. Voor ons is het lichaam de ingang naar een hoger bewustzijn.

Een erkend yogadocent is geen sportinstructeur die voor een grote groep houdingen voordoet waarbij de deelnemers in de zaal volgen. Er is geen sprake van een prestatiegerichte zware work-out en cursisten hoeven zich niet te verkleden en te douchen na de les. Deelnemers lopen niet door de zaal maar beoefenen op hun eigen mat op 1,5 meter afstand hun eigen practice, begeleid door aanwijzingen van de yogadocent.

Yoga maakt onderdeel uit van een gezonde leefstijl omdat het zich richt op verantwoord bewegen, leren ontspannen en persoonlijk bewustzijn. Het is niet voor niets dat artsen, therapeuten en medisch specialisten doorverwijzen naar een gediplomeerd yogadocent.

Momenteel wordt vanuit het VYN-bestuur gewerkt aan een preventieprogramma waarin een gezonde leefstijl centraal staat. Ook herstel na Covid maakt daar onderdeel van uit.

Als VYN hebben wij een protocol opgesteld dat voldoet aan de richtlijn van het RIVM. Onze ervaren en gekwalificeerde yogadocenten kunnen veilig hun lessen aanbieden en wij vragen om verruiming van de maatregelen zodat wij weer aan de slag kunnen.”

 

 

Tijdens de persconferentie van dinsdagavond 11 mei maakte het kabinet versoepelingen bekend. Deze gaan woensdag 19 mei in mits het aantal ziekenhuisopnamen voldoende blijft dalen. Op maandag 17 mei horen we of de versoepelingen kunnen doorgaan.

Yoga binnen
Momenteel geldt voor binnen yogales geven de regel van maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Groepslessen en lesgeven aan meerdere groepjes van 2 personen tegelijkertijd is niet toegestaan. Dus we moeten nog even geduld hebben.

Yoga buiten
Buiten is er gelukkig meer mogelijk. Er mag buiten yogales gegeven worden aan maximaal 30 personen. Wel moet iedereen 1,5 meter afstand houden.

Nu het sein op groen staat,  beginnen we vanuit Yoga Deventer weer met onze jaarlijkse Deventer Zomeryoga sessies. We beginnen in het kader van de geldende restricties eerst buiten en als de lessen binnen weer mogen, wordt er ook een optie gegeven om binnen de lessen te volgen.
Locaties en tijden vind je vanaf dinsdag 18 mei op deze website.
Heb je vragen of wil je meedoen?
Mail mij op info@yogadeventer.nl of bel 06-28318622.

 

 

 

Veel yogadocenten en -liefhebbers begroeten zaterdag 20 maart de lente met de actie ‘Spring op je mat’.
Zin om mee te doen? Je bent welkom. Voor meer informatie, klik hier

Tijd voor buitenyoga!

 

Vanaf donderdag 19 november gaan de lessen om 20.00 uur weer van start.
De zwangerschapsyoga begint een week later op 26 november.

 

Covid 19 verlamt de samenleving.
Op de persconferentie van 3 november werd duidelijk gemaakt dat de komende weken de yogalessen geen doorgang kunnen vinden.
Net als de vorige lockdown is de interpretatie van hetgeen gezegd is onduidelijk omdat er weer uitzonderingen zijn op de regels en andere zaken die alles ontregelen.
Ik heb contact gehad met de landelijke en lokale overheid en zij waren duidelijk: geen groepslessen de komende twee weken en daar houden we ons vanuit Yoga Deventer aan. Het is heel vervelend maar laten we hopen dat slechts voor twee weken is.

 

Yogales on Hold bij Yoga Deventer

 

Het zicht op het coronavirus staat onder druk. In de persconferentie van 13 oktober werden nieuwe maatregelen afgekondigd.
Daarin wordt benadrukt 1,5 meter afstand tot anderen te houden en de basisregels te blijven volgen.
Iedereen met klachten laat zich testen en mensen met een positieve testuitslag blijven thuis.
Daarmee kan het allergrootste deel van de besmettingen worden voorkomen. Bij de regels voor binnen wordt er een verschil gemaakt tussen woningen, binnenruimtes waar mensen zich vooral doorheen bewegen (bijvoorbeeld winkels, musea) en binnenruimtes waar mensen op één plaats zijn (bioscopen, cafés). Buiten houdt iedereen van 18 jaar en ouder 1,5 meter afstand tot elkaar.

Wat betreft de yoga: het maximale aantal van 30 personen per ruimte binnen geldt.
Buiten zijn echter groepen van maximaal 4 personen toegestaan.

De ruimtes waar de lessen van Yoga Deventer plaats vinden voldoen aan de voorwaarden in het bouwbesluit en passen bij de bestemming van de ruimte, zodat de lucht vaak genoeg wordt ververst.
We nemen de regels in acht volgens het geldende protocol.
Het is belangrijk om bij PW Jansen de achteringang te gebruiken zoals we al weken doen en neem in ieder geval een mondkapje mee.
Dit kun je afdoen als je binnen op je plek zit met anderhalve meter afstand.

 

Je kunt met een gerust hart yoga doen

 

Het heeft naar mijn gevoel heel lang geduurd maar we kunnen weer de mat op voor yoga vanaf woensdag 2 september.
Uiteraard met inachtneming van het protocol.
Je bent welkom op de oude vertrouwde locatie en op dezelfde tijd.

Wil je een proefles?
Neem dan contact op want het kan zijn dat met de nieuwe maatregelen de groep vol zit.

Op donderdag 3 september gaat ook de zwangerschapsyoga van start.
Het is een blok van zes lessen en een partnerles. Tussentijds instromen is mogelijk.
Veel verzekeraars vergoeden onze cursus omdat wij aangesloten zijn bij de beroepsvereniging.

 

 

Gerreke van den Bosch van Yoga Deventer gaat bij mooi weer de komende week de yogamatten weer uitrollen.
Op beschutte locaties kun je weer genieten van traditionele yoga volgens het nieuwe concept: 1,5 meter afstand.

De Nederlandse aanpak van corona heeft goed gewerkt om de gevolgen van het virus onder controle te krijgen. Het risico is zeker nog niet weg, maar als we ons aan de belangrijkste maatregelen houden, komt er wel stapsgewijs meer ruimte.

Het kabinet begint met het aanpassen van maatregelen in de buurt, lokaal. Dat geeft weinig drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Dan volgen aanpassingen op regionaal niveau, dan op landelijk niveau. Het toestaan van groepen gaat van klein naar groot om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen. De komende tijd worden hiervan de details verder uitgewerkt. We moeten nog even geduld hebben voor we weten wat dit betekent voor de yogalessen binnen. Hopelijk hebben we snel duidelijkheid.

Vanuit de Vereniging Yogadocenten Nederland is er een protocol opgesteld voor als de lessen weer beginnen.
Zie hiervoor de poster.

 

 

 

Op vrijdag 13 december houden Gerreke van den bosch en klankschaaltherapeut Gerard Somer hun jaarlijkse ‘Glowing in the Dark, Yoga en klankschalenconcert’. 

DEVENTER – ,,Wij hebben het goed hier in Nederland. In veel delen van de wereld is dat niet zo. De mensen moeten vechten om in hun dagelijks onderhoud te kunnen voorzien. Daarom gaat de 10 euro die we vragen voor deelname in zijn geheel naar de Tara Stichting. Het geld wordt besteed aan dekentjes en medicijnen voor dakloze en zieke kinderen in India. Ik ben bestuurslid van de Tara Stichting en sponsor al jarenlang een jonge monnik in het Gaden Jangsten Klooster. Voor weinig geld kun je al het leven van een kansloos kind positief beïnvloeden. Alle kleine beetjes helpen.”

Tibetaanse yoga
Het programma start om 19.15 uur. De inloop is vanaf 19.00 uur. Neem je eigen matje, dekentje en kussentje mee voor de ontspanning tipt Gerreke. ,,We beginnen met Tibetaanse yoga en daarna volgt het concert met de klankschalen. Ik kies bewust voor deze vorm van yoga omdat het erg effectief is. Ik heb deze kennis van Tibetaanse monniken en het werkt vooral door op je hersenen. Het ontspant enorm en dat is ook niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat deze monniken veel mediteren. Daarvoor moet je rust brengen in je lijf en hoofd. Op het eind schakelen we over op de Yoga Nidra. De zogenaamde slaapyoga. Maar je slaapt niet echt, je geest is wakker. Zo ben je goed voorbereid op het klankschalenconcert. We doen dit al jaren met veel plezier. We leren mensen niet alleen om te ontspannen maar we dragen met dit initiatief ook bij aan het welzijn van anderen”, vertelt Gerreke over de opzet.

Klankschalen
Klankmasseur-therapeut Gerard Somer stalt zijn klankschalen en gongen uit en vertelt over zijn carrière-switch. ,,In 2007 ruilde ik mijn managementfunctie in voor een toekomst als klankmasseur. In 2009 begon ik met mijn opleiding aan de Nederlandse Peter Hess Academie. Hierdoor weet ik nu de mooiste klanken uit de schalen te toveren. Van hoge naar lage tonen neem ik mijn toehoorders mee op een meditatieve reis. Hiervoor gebruik ik meerdere instrumenten en gongen. Tijdens het klankconcert hoor je niet alleen maar voel je de klanken en trillingen ook. Meditatieve klankconcerten werken altijd ontspannend en in combinatie met de yoga is het een prachtige reis naar binnen waar wij iedere keer weer veel enthousiaste reacties op krijgen. Het wordt weer een bijzonder en sfeervol gebeuren. Iedereen is welkom maar wel even van tevoren aanmelden in verband met het aantal beschikbare plaatsen,” aldus Gerard.

Opgeven via info@yogadeventer.nl. Locatie: Montessorischool, van Lithstraat 1, Deventer. Let op: de ingang is aan de achterzijde van het gebouw.

www.yogadeventer.nl en www.gerardsomer.nl

Gerreke en Gerard verzorgen jaarlijks een aantal avonden.