Volwaardige plek voor yoga

Vorige week heb ik als voorzitter van de Nederlandse Vereniging Yogadocenten namens de VYN een rapport gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Hiermee willen we inzicht kweken. Niet alleen in onze situatie maar ook in het belang van yoga voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Het rapport is positief ontvangen en van een woordvoerder van de VVD kregen we bericht dat ze het mee nemen in hun beleid. Ik hoop het want er is zeker een andere houding nodig ten aanzien van yoga.

Gebrek aan visie ontstaat door het ontbreken van inzicht.
We zijn inmiddels al bijna twee jaar bezig om onze situatie voor het voetlicht te brengen in Den Haag.
We hebben telefoongesprekken gevoerd, brieven geschreven, een petitie ingediend en zelfs een rondetafelgesprek gevoerd met de koning.

Noodklok
Uiteindelijk moesten we in december de noodklok luiden. Vervolgens hebben we leden opgeroepen hun verhaal te vertellen. Dit leidde tot meer dan tachtig reacties. Samen met de brieven en de petitie hebben we deze gebundeld in ons rapport: ‘Yogadocenten vrezen voor toekomst’.

Patanjali
Ter inspiratie en verdieping hebben is de eerste strofe van de Patanjali, grondlegger van de yoga aan toegevoegd. ‘Yoga is het wervelen stilleggen van de geest, dan is het ziende thuis in zichzelf.’ Hiermee willen we aantonen dat Yoga wezenlijk iets heel anders is dan sport. Het is een levensbeschouwelijk systeem met geestelijke en lichamelijke oefeningen die de mens in balans brengen. En dat is juist nu meer dan ooit nodig.

Misvatting
In het rapport geeft yogadocente Yvonne uitdrukking aan haar ontsteltenis. “Het verbaast mij iedere dag weer dat de overheid niet verder kijkt naar wat óók werkt tegen dit virus. Denk hierbij aan motiveren om gezonder te eten, te bewegen en yoga. Dat zijn zaken die het immuunsysteem boosten. Dat is het enige wat het systeem kan afzwakken. Dus alsjeblieft overheid. Kijk naar het grotere geheel en gebruik je gezonde verstand.”

Beroepsvereniging
Vereniging Yogadocenten Nederland is een beroepsvereniging en bestaat inmiddels meer dan 45 jaar.  We zijn stevig verankerd in de Europese Yoga Unie. Onze leden zijn gekwalificeerde yogadocenten met een vierjarige hbo-opleiding. We zijn geen hobbyisten, we hebben kennis van zaken en willen door de beleidsmakers gesteund en serieus genomen worden. Dat is wat wij ontbeerd hebben. Wij voelen ons niet gehoord en gezien. Wat de toekomst brengt weten we niet maar feit is wel dat veel collega’s de deuren hebben moeten sluiten. Er wordt hen verboden om te werken maar er is geen enkele financiële compensatie die passend is, al meer dan anderhalf jaar niet.

Toekomst
We hebben inmiddels contact gehad met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Eén van de medewerkers hoorde onze noodklok luiden in december en nam contact met ons op. We hebben daarna een goed gesprek gevoerd waarbij wij ook de Vereniging Zelfstandigen Nederland betrokken. Over een aantal weken is er een vervolg. We vertrouwen op meer begrip dat zich vervolgens hopelijk vertaalt in een passend beleid om ons als kleine zelfstandigen niet langer buiten de boot te laten vallen.
We willen daarbij ook een eigen SBI-code voor de yoga. Dat is een klasse kwalificatie van de BTW. Bij laag btw-tarief is de yoga voor iedereen betaalbaar. We willen een volwaardige plek voor yoga in de maatschappij én voor alle yogadocenten.

Klik hier voor de video van de presentatie

 

 

Yoga is een levenswetenschap