Passie voor Yoga


Onderstaande column schreef ik voor de Yoga International in juli 2020.

Yogadocente Gerreke van den Bosch (62) is bestuurslid van de Vereniging Yogadocenten Nederland en doet al sinds haar 18de aan Yoga. Onderstaand vertelt ze over de waarde van een goede opleiding en de rol die je als yogadocent vervult.

Yoga staat voor verbinding. Voor mij is het een levenslange band, een rode draad in mijn leven. Een dag geen yoga op welke manier dan ook, is voor mij ondenkbaar.

Het begon toen ik op mijn 18de van een vriendin een oud vergeeld boek kreeg over yoga. “Dit is echt iets voor jou. Ik doe er niets meer mee”, zei ze toen ze met het boek in de handen drukte. Het werk van J.M. Spath stamde uit 1960 en zelfs de titel weet ik nog: ‘Yoga. Wegen ter bevrijding.’ Het was een boek vol theorie over de vijf wegen naar verlossing van ruimte en tijd: Hatha yoga, Karma yoga, Bhakti yoga, Jnana yoga en Raja yoga. Nu ben ik vijfenveertig jaar verder en heb heel wat schoenen versleten op het pad van de Hatha Yoga, de Raja Yoga en de Jnana yoga.

Yoga heeft mijn leven getransformeerd en van mij een gelukkiger mens gemaakt. Mijn eerste opleiding deed ik bij Yogacentrum Utrecht van Rob Obermeijer. Het duurde vier jaar en was gestoeld op de leringen van Harish Johari. Er ging een wereld voor mij open. Natuurlijk had ik zelf al die jaren wel yoga gedaan en ook lessen gevolgd maar dat was slechts snuffelen aan. Op de zolder in het hartje van Utrecht werd echte Yoga onderwezen in al haar facetten. We startten in het najaar van 2000 met tweeëntwintig studenten. Uiteindelijk waren er in de zomer van 2004 slechts tien over.

Een goede opleiding brengt een transformatie op gang. Je gaat door alle lagen heen. Voor sommigen heel bedreigend of te zwaar maar het is noodzakelijk om tot de essentie te komen. Niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen want als je een goede docent wilt worden, zul je de materie zelf doorleefd moeten hebben. In yogaland wordt altijd gezegd: ‘Iedere leraar trekt leerlingen naar zich toe die bij hem passen.’ Als ik uit ervaring spreek, moet ik dat beamen. Maar je wilt toch de beste leerlingen? Het is een uitwisselingsproces, ook als leraar raak je nooit uitgeleerd. Het gaat niet om de perfecte uiterlijke houding, om de prestatie. Het lichaam is de ingang tot een hoger bewustzijn. Ook door elke dag slechts een paar minuten in meditatie te zitten, gebeurt er iets in je bewustzijn. Het groeit, alles wat je aandacht geeft groeit. En dat is nodig want de balans in de buitenwereld lijkt volledig zoek.

Dit Coronatijdperk en de nasleep heeft veel blootgelegd. Er komt een kentering in oude patronen en daarmee samenhangend gedrag. Hopelijk wordt de hang naar materialisme losgelaten en verschuift de focus naar het spirituele. Daarin is voor yogadocenten een belangrijke rol weggelegd. Dat geldt overigens ook voor de Vereniging van Yogadocenten Nederland (VYN) die zich bezig houdt met de behartiging van de belangen van de bij haar aangesloten leden en opleidingen. Ik ben bestuurslid geworden van de VYN omdat ik het van meerwaarde achtte. De VYN waarborgt de kwaliteit van haar opleidingen en staat voor deskundigheid. Je kunt lid worden als je beschikt over een diploma. Ben je nog student aan één van de opleidingen, dan kun je aspirant-lid worden.

Waarom je dat zou doen?
Ten eerste omdat er een collectieve aansprakelijkheidsverzekering is, waar je gebruik van kunt maken in geval van calamiteiten. Ten tweede omdat het een baken van kennis en wijsheid is dat zich weerspiegelt in de Nieuwsbrief vol informatie van gerenommeerde leraren. Maar er is meer: elk jaar wordt er een congres georganiseerd met docenten uit binnen- en buitenland in de bosrijke omgeving van Mennorode. Yogadocent is een solitair beroep en het congres is een mooie gelegenheid om collega’s te ontmoeten, te netwerken en kennis te vergroten.

De professionaliteit waar de VYN voor staat, is waar ik zelf als docent waarde aan hecht. Ik vind het belangrijk om mijn roeping en beroep op professionele wijze gestalte te geven want yoga is mijn grote passie!

Meer weten over de VYN? Bekijk de website.

Het artikel staat op https://yoga-international-gids.nu/special-docentopleidingen-2020/column-vereniging-yogadocenten-nederland/

Gerreke van den Bosch tijdens de Zomeryoga