Gezond blijven

Wat kun je doen om geestelijk en lichamelijk gezond te blijven in de huidige pandemie?

Vanuit mijn ervaring als ayurvedisch massage therapeut en yogadocent wil ik graag een paar hulpmiddelen aanreiken.
Het begint bij aandacht besteden aan je immuunsysteem. De basis is een goed functionerende darmflora. Een goede spijsverteringswarmte zorgt voor reguliere afvoer van afvalstoffen. Een zwak spijsverteringssysteem kan leiden tot auto-immuun- en chronische ziekten. Ziekten als indigestie, diabetes, vermoeidheid en lage energie zijn enkele van de resultaten van een zwak immuunsysteem. Hierdoor loop je makkelijker een besmettelijke ziekte op. Het is belangrijk om verkoudheid in een vroeg stadium te behandelen. Een verwaarloosde verkoudheid kan ontaarden in infecties en complicaties. Klik op onderstaande link voor een demonstratie

Wat kun je doen om het lichaam te ondersteunen en te reinigen?
Stomen helpt om de sinussen te openen, geeft ruimte aan de adem en kalmeert de keel. Een paar minuten per dag volstaat al. Je kunt een kom heet water nemen en een handdoek over het hoofd leggen zodat de stoom niet te snel vervliegt. Een paar druppels Tea tree olie doet wonderen om de luchtwegen te desinfecteren.

Tongschraper
Een ander hulpmiddel is de tongschraper. Alhoewel roze er het gezonds uitziet, heeft vrijwel ieder mens een laagje aanslag op de tong. Deze bedekking bestaat uit eiwitten waarin diverse soorten goede bacteriën leven. Dat tongaanslag er bij ieder persoon anders uitziet, is toe te schrijven aan voedselpatronen, medicijngebruik en algehele mondhygiëne. Je kunt het laagje heel eenvoudig verwijderen met een tongschraper. Als je dit doet voor je naar bed gaat krijgen de gezonde micro-organismen de kans om zich te ontwikkelen. Tongschrapen kan helpen als je veel last hebt van hoofdpijn, zorgt voor een frisse adem en bevordert de gezondheid in het algemeen.

Netipot
Met een neti-pot kunt je de neusholte doorspoelen met een zoutoplossing. Het wordt gebruikt om bacteriën en slijm uit uw neus en sinussen te spoelen. Telkens wanneer je een neti-pot gebruikt, verwijder je micro-organismen en andere irriterende stoffen uit je neusholtes. Als je uitgespoeld bent kun je met je pink een paar druppels sesemolie in je neusgat brengen om de neusholte en het slijmvlies in je neus te smeren. Dit houdt indringers buiten de deur.

https://www.youtube.com/watch?v=cCkEfjH7xB4

Voeding
Drink elke dag gekookt water. Het helpt maagpijn, opgeblazen buik en spijsvertering voorkomen. Daarbij maakt het slijm los en reinigt het de luchtpijp en longen.
Gemberhoningthee, kruidenthee, vis, gekookte groenten, rijst, warme soep gekookt met knoflook of gember of koriander wordt ook aanbevolen.
Afgeraden dieet: veel vlees, sterke alcoholische dranken, vette en zoute voedingsmiddelen, snoep en toetjes, teveel rauw of ongekookt voedsel, ijskoude dranken en een overmaat aan melkproducten. Ook ui, citroen, mango, ijskoude dranken, koffie en gefrituurd voedsel kunnen beter worden vermeden.
Daarnaast geldt: een gezonde geest in een gezond lichaam.
Yoga en ademhalingsoefeningen helpen je om kalm te blijven.

Blijf kalm en ontspan van geest. Doe lichte ademhalingsoefeningen om de negatieve gedachten te laten stromen, druk op punten om de geblokkeerde energie los te laten, zoek naar de oplossingen voor de problemen, oefen het accepteren en loslaten ervan. Dat is het belangrijkst om een kalme en ontspannen geest te behouden.