Rust door meditatie

Het Coronavirus zorgt voor angst. Mensen verliezen de grip op het leven en raken de controle kwijt. Angst veroorzaakt innerlijk lijden en is een slechte raadgever. Het is een vergif dat vreugdevol en creatief leven bederft.  Angst kan talloze vormen aannemen, kent geen maat en grenzen.
Je kunt deze crisis zien als een uitdaging waarin je met je aandacht naar binnenkeert. Je hebt altijd de keuze tussen een positieve of negatieve gedachte. Kies je voor een positieve gedachte,  dan bewijs je jezelf een grote dienst. Alles wat je aandacht geeft groeit. Richt je aandacht op de dingen die je plezier geven, blijf dicht bij jezelf en laat je niet meeslepen in negatieve berichtgeving.

Hoe kun je je bevrijden van angst?
Angst voor lijden staat spirituele ontwikkeling in de weg. Het maakt dat je terugdeinst voor onvermijdelijke moeilijkheden en gevechten.
Wil je de weg van de geest gaan, dan moet je de angst voor lijden overwinnen of op zijn minst verminderen.
Meditatie verkent het onbewuste en laat wortels van de angsten zien. Vervolgens kun je het licht van bewustzijn erop laten schijnen.

Hoe mediteer je?
Meditatie is geen moeilijke opgave of iets wat uit het buitenland geïmporteerd is. Het is deel van je natuur. Het is niet nodig te proberen een doel te bereiken,  dan wordt het proberen zelf een obstakel bij het je ontspannen.
Veel aanwijzingen zijn verwarrend en leiden af. Het is het voldoende gewoon je lichaam, ademhaling en gedachten te ontspannen. Het lichaam wordt stil, de adem ontspant en gedachten en zintuigen komen tot rust.  Dan kun je heel diep voelen en genieten hoe je zintuigen tot leven komen.

Innerlijke conflicten
Te veel willen doen of een serie rigide aanwijzingen volgen, kan problemen veroorzaken. Wanneer je je te veel inspant, raak je gevangen tussen iets wel of niet krijgen. Dan breng je innerlijk verslag uit aan jezelf terwijl je probeert stil te zijn Wanneer je wilt proberen te begrijpen wat een ‘perfecte meditatie’ is beland je ten slotte in  eindeloze innerlijke conflicten of dialogen met jezelf. Omdat begrippen onmisbaar zijn als je met meditatie begint, staat de mediator aanvankelijk buiten de ervaring. Maar wanneer je dagelijks mediteert, ga je beseffen dat meditatie niet in begripsmatige kaders te vangen is. Als je ontspannen blijft, zal mediteren je uiteindelijk geen enkele moeite kosten.

Subtiele lagen
Wanneer je net begint met meditatie gaat het erom jezelf helemaal te ervaren, zonder iets te veroordelen of uit te sluiten. Alles wat je denkt of voelt, is onderdeel van je meditatie – proef alles stuk voor stuk en ga dan verder. Op die manier ontdek je stapsgewijs de verschillende subtiele lagen en toestanden van de geest. De geest kijkt gewoon naar zijn eigennatuurlijks proces: elke gedachte elk verlangen of moment is een natuurlijk hulpmiddel bij deze fundamentele meditatie. Op relatief niveau is er nog onderscheid tussen tussen goed en kwaad, maar in meditatieve toestand zijn relatieve verschillen niet langer accurate omschrijvingen van de ervaring. Meditatie stijgt boven dualistisch denken uit. Elke ervaring kan als volmaakt worden beschouwd omdat het kenmerk van volmaaktheid in je geest ligt, niet in iets uiterlijks.

Natuurlijke toestand van de geest
Bij sommige herinneringen of lichamelijke ongemakken voel je je misschien niet zo prettig, maar dat gaat voorbij als je niet aan een bepaalde gedachte vasthoudt. Blijf gewoon ontspannen en rustig: denk niet over meditatie. Accepteer jezelf gewoon.
Je bent niet bezig met het leren van meditatie: je bent meditatie. Je hele lichaam, adem, gedachten, zintuigen en je gewaar-zijn – je hele wezen – zijn allemaal onderdeel van de meditatie.
Je hoeft niet bang te zijn dat je iets verliest. Je hele energieveld is een onderdeel van de meditatie. Je hoeft dus geen speciale instructies op te volgen of je zorgen te maken over het krijgen van een speciale meditatie.
Er is geen object, geen plaatsbepaling, geen doel.
Wanneer we dit diepere niveau van meditatie ervaren, ontdekken we dat meditatie de natuurlijke toestand van de geest is. Dit is, op zichzelf, de ervaring van verlichting. Deze ervaring is vrij van alles en maakt tegelijkertijd alles zichtbaar. Dát is bevrijding.

Oefening
Leg een hand op je buik.
Merk op de beweging van de adem onder de hand en de warmte van de hand op de buik.
Op een uitademing laat het lichaam zacht worden, zonder in te zakken.
Laat het lichaam tot rust komen.
Ontspan je spieren en laat spanningen los.
Blijf stil zitten.
Volg de beweging van de adem.
Adem heel rustig…adem langzaam in en uit.
Volg de ademstroom langs de neusvleugels naar binnen.
Laat in het begin de uitademing langer zijn dan de inademing.
Ontspan je zoveel als je kunt zodat je hele zenuwstelsel tot rust komt.
Breng vervolgens je geest tot rust: kalmeer je gedachten door innerlijk stil te zijn.

 

Meditatie kalmeert de geest