Nadi Shodana reinigt energiekanalen

Onderdeel van de yoga beoefening zijn ademtechnieken: Pranayama. Er zijn verschillende soorten Pranayama.

Wil je een echte yogi horen en zien die een Pranayama uitvoert?
Klik dan hier. In het filmpje laat BKS Iyengar het geluid van de adem horen. Soms is het moeilijk te verstaan wat hij zegt. Het eerste deel is de inademing en het tweede deel de uitademing.

De innerlijke houding is belangrijk voor het resultaat van je yogabeoefening. Jouw intentie om te oefenen, het richten van de aandacht, de manier waarop je met jezelf omgaat zijn belangrijk. Door yoga vindt een verandering plaats in je innerlijk proces. Zo kan bewustzijn van de adem helpen om in moeilijke momenten de rust te vinden.

Wil je het een keer proberen? Dan kun je het best de Nadi Shodhana Pranayama doen. Yogaleraar BKS Iyengar vergelijkt deze Pranayama met het bespelen van een instrument. Shodhana betekent ‘zuiveren’. De oefening brengt de stroom van vitale energie, of prana , in evenwicht.

Voordelen
Er is een grotere toevoer van zuurstof naar het bloed dan bij een normale ademhaling. De geest wordt helder en verbetert je focus en concentratievermogen.  Het vuur van de spijsvertering wordt aangewakkerd, het reinigt de sinussen en het geeft energie.
Doordat de Nadi Shodana Pranayama de hartslag verlaagt,  vermindert het stress en angst. Daarbij synchroniseert het de beide hersenhelften, verhoogt de longcapaciteit en de werking van het diafragma en zuivert de subtiele energiebanen (nadi’s) zodat de prana gemakkelijker stroomt tijdens het ademen. Doordat het zenuwstelsel tot rust komt is het heilzaam voor mensen met neurologische aandoeningen.
Binnen de yogatechnieken staat deze pranayama voor de ontwikkeling van wilskracht, vastberadenheid, stabiliteit, verbetert het de controle van de zintuigen en leidt het naar zelfkennis;

Het rechter neusgat is Pingal Nadi (het zonprincipe of het lichaam) en het linkerneusgat Ida Nadi (het maanprincipe of de geest).
Deze pranayama-beoefening begint en eindigt door te ademen door het linker neusgat. Sommige pranayama-oefeningen kunnen warmte in het lichaam creëren, maar door af te sluiten met uitademing door het linker neusgat, wordt overtollige warmte die zich mogelijk heeft opgehoopt, geneutraliseerd.
Een van de primaire doelen van hatha-yogapraktijken is om de beweging van prana naar de sushumna nadi (het centrale energiekanaal in het subtiele lichaam) te vergemakkelijken.

We beginnen onze pranayama-beoefening door in te ademen door het linker neusgat, en we eindigen door uit te ademen door de linkerkant, waar we begonnen, maar hopelijk met de perceptie van onszelf enigszins veranderd.
Voor het beste resultaat moet nadi shodhana worden gedaan vóór asana-beoefening, of na shavasana en vóór meditatie, maar nooit midden in een opeenvolgende beoefening van asana.
Gebruik Vishnu mudra om de doorgang van lucht door de neusgaten te vergemakkelijken: buig de eerste twee vingers van de rechterhand in de handpalm, gebruik de duim om de ademhaling door het rechter neusgat te regelen en de ringvinger (of derde) om de doorgang van de ademhaling te regelen door het linker neusgat.
In het begin is het belangrijk om uw vermogen om in en uit te ademen gelijk te maken, met een verhouding van 1: 1, zonder retentie.
Adem uit door beide neusgaten.
Blokkeer het rechter neusgat en adem langzaam in via links.
Blokkeer het linker neusgat en adem langzaam uit via de rechterkant.
Adem langzaam in door rechts, blokkeer het rechter neusgat en adem langzaam uit door links.
Dat is een ronde.

Oefen elke dag vijf tot tien ronden gedurende ten minste een maand. Dit is een veilig oefenniveau voor beginners als aan alle andere voorwaarden is voldaan,
De volgende stap zou zijn om retentie toe te voegen met de verhouding van 1: 1: 1: 1.
Adem uit door beide neusgaten, blokkeer het rechter neusgat en adem in door links, blokkeer het linker neusgat, houd vast, adem uit door rechts, blokkeer het rechter neusgat, houd vast, adem in door rechts, blokkeer het rechter neusgat, houd vast, adem uit via de linkerzijde , blokkeer het linker neusgat, houd vast.
Dit is een ronde van samavritti (gelijk ademen) nadi shodhana pranayama.