Dhanurasana is een van de 32 klassieke asana’s. Dhanur is Sanskriet en betekent ‘boog’. Dhanurasana is een basishouding die de wervelkolom soepel maakt.
- Ga op de buik liggen, kin op de vloer. Houd de armen langs het lichaam, handpalmen naar beneden gerich en ontspan.
- Op de uitademing buig de knieën. Pak eerst de linkerenkel met de linkerhand en vervolgens de rechterenkel met de rechterhand beet, of vice versa.Adem rustig door.
- Adem uit en trek met behulp van de armen de benen op, de knieën komen van de grond. Doe hetzelfde met het bovenlichaam. Houd de benen uit elkaar bij het spannen van de boog. Hoe dichter de benen bij elkaar komen, hoe moeilijker de oefening.
- Breng het hoofd achterwaarts in de nek. Idealiter hoort bij een volledige dhanurasana alleen de buik het lichaamsgewicht te dragen (dus niet samen met de heupen). Probeer als sluitstuk de knieën bij elkaar te krijgen. Dit is de klassieke dhanurasana.
- Je kunt een minuut lang in de houding blijven maar in het begin kun je dat beter halveren. Laat daarna de enkels los en kom terug in de beginhouding.
Aandachtspunten
Houd de knieën uit elkaar tijdens stap 3, anders krijg je de benen niet ver genoeg omhoog. Trek de benen pas naar elkaar toe zodra de houding vrijwel voltooid is. Let dus goed op hoe het lichaam reageert en forceer de spieren niet. Bij consequent oefenen zult u de boog steeds verder kunnen spannen. Wees voorzichtig bij rugklachten en als je lijdt aan hoge en lage bloeddruk en migraine.
Gezondheidseffecten
De boog heeft een therapeutische en ondersteunende op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:
- Rugklachten als gevolg van vermoeidheid, stramme rug.
- Suikerziekte (diabetes); dhanurasana masseert en stimuleert de alvleesklier (pancreas).
- Vermoeidheidsklachten.
- Ademhalingsproblemen, zoals astma en longemfyseem.
- Menstruatieklachten.
- Angstgevoelens, onrust.
- Gewrichtsklachten (knieën, enkels, handkootjes).
- Obstipatie (de booghouding stimuleert het maag-darmstelsel en de spijsvertering).