Wim Hof ademtechniek

wimhof

Je hebt vast wel gehoord van Wim Hof alias ‘The Iceman’. Wim levert onmenselijke prestaties met behulp van technieken waar ademhalingsoefeningen aan ten grondslag liggen. Door een goede ademhaling kun je langer je adem inhouden en maak je bewust contact met je hart, autonome zenuwstelsel en immuunsysteem. Dit helpt Wim Hof bij het controleren van zijn lichaam in extreme omstandigheden. Deze ademhalingsoefeningen zijn door ieder mens uit te voeren en daarom zegt de Iceman ook altijd “Wat ik kan, kan iedereen”.

Zuurstof beïnvloedt de hoeveelheid energie die vrijgemaakt kan worden in onze lichaamscellen middels chemische en fysische processen op moleculair niveau. Doel van de ademhalingsoefeningen is om meer zuurstof tot je te nemen en de processen in je lichaam te beinvloeden.

Ik heb vorig jaar een lezing bijgewoond van Wim Hof bij Saxion en kennis gemaakt met de manier waarop hij zijn ademtechnieken toepast. En ik moet toegeven dat het bij mij wel werkte. Hieronder staat de oefening zoals door Wim gepresenteerd werd.

WHM basis ademhaling techniek:

Let op, doe aan het begin deze oefening altijd onder de juiste begeleiding en nooit voor het duiken. 

Inleiding:

1. Zit comfortabel zonder dat je gestoord kan worden.

2. Oefening werkt het best op lege maag.

Schema:

1. +-30 x in- en uitademen. Zonder forceren. Niet te diep, niet te oppervlakkig (middenrif ademhaling).

2. Zodra lichte duiziligheid optreed, 1 keer heel diep in- en uitademen, retentie na uitademing. (relaxt! niet forceren!) en voelen. Dus longen zijn leeg tijdens de retentie. Zolang, totdat je de zuurstofprikkel voelt om terug in te ademen. Niet forceren!

3. Je ademt dan in en die houdt je dan 10 seconden vast en voelen (niet forceren!). Dus longen zijn vol. Hier zeker de ogen gesloten houden.

Dit is het einde van 1 cyclus. Dan onmiddellijk terug aan de cyclus van +- 30 x in- en uitademen beginnen. Zo 3/4 keer in totaal doen. Dus al de bovenstaande stappen. Zonder forceren. Dit neemt in totaal max. een kwartier tijd in beslag. Meer cyclussen kan geen kwaad, op een gegeven moment wordt het een tweede natuur.

4. Na de oefeningen afgerond te hebben is het tijd om na te voelen en na te genieten. Neem hier je tijd voor als je die hebt. Indien ‘s ochtends niet echt veel tijd: kort navoelen kan ook al veel deugd doen!

Gun al de cellen van jouw lichaam deze gratis gezondheidskuur die je energie oplaadt en je immuniteitsysteem een ware boost geeft. Je kunt de oefening in de loop van de dag herhalen, ze werkt het best als je maag niet met vertering bezig is dus dan voor de volgende maaltijd eigenlijk. Volgens Hof wordt na verloop van tijd ook je bewustzijn gevoed en ga je op een andere manier leven; dieper, rijker, gelukkiger, genereuzer, krachtiger en liefdevoller.