Sitali verkoelt, ontspant en ontgift

Tijdens dit warme weer is de Sitali uit de Yoga Pranayamareeks een welkome ademhalingstechniek. Het brengt niet alleen verkoeling maar ontspant en is makkelijk toepasbaar. Eigenlijk is het een buitenbeentje binnen de pranayama,omdat er niet door de neus maar door de mond wordt geademd. De tong wordt gebruikt als een soort rietje waarmee de lucht naar binnen wordt gezogen. Sommige mensen hebben moeite om de tong te krullen, in dat geval kan je de tong plat naar buiten steken, waarbij de bovenlip de functie van het rietje overneemt.

pranayama sitali

De Sitali wordt in het algemeen rond de vijf tot tien maal herhaald. Dat wordt dan gezien als 1 ronde. De beroemde yogi Selvarajan Yesudian adviseert 3 rondes van 10 ademtochten. Hij raadt af om deze techniek in de winter buiten te doen. Volgens yogi Selvarajan Yesudian geeft de Sitali direct verlichting bij spanningen, helpt het bij ademproblemen en hartklachten. Het ontdoet het bloed van gifstoffen en regenereert de huid. Daarbij ondersteunt het in de vastenperiode omdat het honger- en dorstgevoel verdrijft.

Het mooie van de Sitali is, dat deze makkelijk is uit te voeren. Er is een versie voor beginners en voor gevorderden. Bijgaand filmpje is de instructie voor beginners. Kijk even goed hoe je het doet met je tong en dan heb je het vrij snel onder de knie. In mijn lessen houden we de adem 5 tellen vast alvorens uit te ademen dat zie je in de demo niet gebeuren. Het gaat eigenlijk meer om het zien van de techniek van het krullen van de tong de techniek dan om de rest.

In het begin kan je een bittere smaak op de tong ervaren. Dat komt door de ontgifting. Als je doorgaat met oefenen zal de smaak uit eindelijk zoet worden.

Wanneer de adem rustig is, is de geest rustig. Een onrustig geest en spanningen zorgen voor snelle adem en hoge hartslag. Dit veroorzaakt hormonale veranderingen, waarbij cortisol en adrenaline omhoog schieten. Een rustige geest woont in een rustig lichaam en andersom. Je geest wordt rustig wanneer je je lichaam ontspant.

Techniek van de Sitali

Vouw de tong over de lengte dubbel en steek naar buiten.

Zuig de lucht door het gleufje langzaam naar binnen.

Sluit de mond en houd de adem 5 tellen vast

Adem daarna door de neus ontspannen en langzaam uit

Herhaal om te beginnen 5 keer, daarna kun je verhogen tot 10 keer. Dat geldt dan als 1 ronde.

klik hier voor de demonstratie