September heeft haar intrede gedaan. De bladeren aan de bomen verkleuren en je voelt dat de temperatuur verandert. Dit brengt ook bij mensen een stemmingsverandering teweeg. Niet iedereen vindt het makkelijk om mee te bewegen met de seizoenen. Afscheid nemen van de warmte, de zon, de mooie gekleurde bloemen en bomen is ook niet fijn, maar het is helaas niet anders. De herfst heeft ook veel moois te bieden en het is vaak nog aangenaam warm waardoor je nog buiten activiteiten kunt ontplooien.
Het is goed om je voor te bereiden op de seizoenswisseling dat kan op allerlei manieren.
Yoga en meditatie kunnen daarbij helpen. Het maakt dat je dichtbij jezelf kunt blijven en meditatie kan helpen bij depressie. Door de yogahoudingen gaat de energie in het lichaam weer stromen waardoor een gevoel van welbehagen ontstaat.
Maar welke oefeningen moet je daarvoor doen?
Om te beginnen is het goed om te rekken en te strekken alvorens je houdingen gaat doen. Het trekt de ruggewervels uit elkaar. Gedurende de dag zakken we steeds verder in, wanneer je dan yoga gaat doen met torsies (draaiingen) is er kans op blessures. Dus eerst even rekken en strekken.
Een goede oefening als warming up is de Zonnegroet (klik hier voor het schema).
De Zonnegroet laat energie weer stromen en geeft je een krachtig en fris gevoel. Wat wil je nog meer om de dag mee te beginnen?
Na de zonnegroet kun je de leeuw en de vis doen tegen angst, depressie en als wapen tegen burn-out.
De Leeuw is goed om te doen maar er zijn mensen die er moeite mee hebben. Wanneer ik deze asana in mijn lessen toepas, zie ik dat men zich soms geneert omdat je er geluid bij moet maken, dat is wat deze houding ook zo krachtig maakt. Door het uitsteken van de tong en het geluid vanuit de keel wordt spanning in het lichaam losgemaakt en worden de longen gereinigd.
De tweede houding is de vis, de Matsyasana. Deze wordt gezien als een van de pittigste houdingen in de yoga. Wanneer je zwanger bent moet je deze asana niet doen! De vis opent de borst en vermindert spanning in dit gebied waardoor ook ruimte ontstaat voor de adem. Het stimuleert bovendien de schildklier waardoor de bloedsomloop verbetert en je meer energie krijgt. Zeker een goede houding tegen overgangsklachten.
Bij de vis kun je een opgerolde handdoek of tussen de schouderbladen leggen. Dit voorkomt druk op het hoofd en de nek.
Er is niets mis mee om hulpmiddelen te gebruiken bij de yoga zoals yogablokken, een riem of een kussentje. Wanneer je de yogabladen bekijkt moet alles er strak en perfect uitzien. Onzin! Dat heeft niets met yoga te maken.
Een ademtechniek die goed bij deze serie past is de Bhastrika, of ‘blaasbalg adem’. Bhastrika maakt het hoofd leeg, verheldert de geest en wordt daarom ook ter voorbereiding op meditatie ingezet. Deze traditionele ademtechniek helpt bij het verhogen Prana of levenskracht in je wezen. De Bhastrika helpt ook om gewicht te verliezen.Het uitvoeren van een paar rondjes gedurende de dag kan helpen om je spijsvertering aan te zwengelen en je stofwisseling krachtig te maken. Het helpt om gifstoffen in je lichaam snel op te ruimen en voert zuurstofrijk bloed aan.
Je moet deze oefening niet doen als je zwanger bent of last hebt van ongecontroleerde hypertensie, epilepsie, epileptische aanvallen, of paniekstoornis. Je moet ook voorkomen dat het beoefenen van balg adem op een volle maag; wacht ten minste twee uur na het eten.
Klik hier voor een demonstratie van de Bhastrika.
Wil je deze oefeningen ervaren of wil je yoga volgen? Meld je dan aan voor een gratis proefles Hatha Yoga via info@yogadeventer.nl of bel. De gegevens vind je onder contact op deze website.