Savasana: moeilijkste houding uit de Yoga

In de Zomeryoga komen soms deelnemers die niet eerder yoga hebben beoefend. Vaak zijn ze verbaasd over de uitwerking van de yoga. Ik vind het interessant om te horen wat hun bevindingen zijn na de les  en of het overeenstemde met de denkbeelden die zij over yoga koesterden.

Vorige week ontspon zich een leuk gesprek. Een cursiste vertelde aan een nieuwkomer dat het haar in de beginfase moeite kostte om te ontspannen. ,,Ik keek dan naar de anderen en zag hun heerlijk ontspannen liggen terwijl ik bezig was te controleren of ik wel goed lag en of ik iemand hoorde snurken. Ik verbaasde me er dan over dat mensen in diepe ontspanning naast mij lagen terwijl ik bezig was met bedenken wat ik allemaal nog moest doen.  Mijn gedachten schoten overal naar toe. Op een bepaald moment merkte ik dat ik beter kon ontspannen als ik een kussentje onder mij hoofd legde en een dekentje over mijn benen legde. Ook weet ik nu dat ik mij op mijn adem moet concentreren en het lichaam zacht moet laten worden”, adviseerde zij de ‘nieuweling’.

Niet iedereen heeft een kussentje of een dekentje nodig. Ieder mens is anders en reageert anders maar voor elk mens geldt wel dat ontspanning belangrijk is om gezond te blijven.

Alleen in rust kan het lichaam herstellen en opladen want in ontspanning scheiden je hersenen natuurlijke kalmerende stoffen af. Vijftien minuten per dag volstaan al om jezelf weer helemaal op te laden. Je kunt ontspannen met een muziekje maar dat is in de yoga niet gebruikelijk omdat dit de zintuigen prikkelt en je juist weer naar buiten trekt. De bedoeling is dat je naar binnen keert. Daar ligt de sleutel voor innerlijke rust. De volgende oefening brengt ontspanning. Probeer het maar eens uit.

220px-Shavasana

Golven van vrede

Ga op je rug liggen in Savasana (dodemanshouding), de handpalmen zijn naar boven gekeerd en de voeten zijn gespreid

Richt je aandacht op de adem, zonder een oordeel te hebben: zie hoe de adem komt en gaat

Draai op een inademing je voeten naar buiten en op de uitademing draai je ze naar binnen. Tegelijkertijd laat je ook je armen en handen naar buiten en zachtjes waar naar binnen draaien

Na een aantal minuten laat je de voeten en armen tot rust komen en ontspan zolang als nodig.