India Love it or hate it

Mijn reis door India zit er weer op helaas maar de herinneringen zijn mooi. Ik heb er een verhaal over geschreven voor de Deventer Post, het staat hieronder.
Journaliste en Yogadocente Gerreke van den Bosch maakte onlangs een reis door Noord India en eindigde aan de voet van de Himalya in Swami Rama’s ashram Sadhaka Grama.
De Deventerse reisde al eerder door een groot deel van India in 1982 tijdens de opnamen van de kaskraker Mahatma Ghandi van Richard Attenborough. “Ja dat was een mooie ervaring. Heel veel gezien van het kleurrijke land en de mensen. De Engelsen zeggen altijd over India: ‘You love it or you hate it’. Ik had verwacht dat er in de tussentijd veel veranderd zou zijn maar ik zag nog steeds dezelfde taferelen en armoede van decennia geleden. Delhi is wel vrij modern voor Indiaase begrippen maar ook daar walsen de heilige koeien nog altijd door de winkelstraten. Ook apen springen er vrij rond. Die zie je ook heel veel bij toeristische attracties zoals de Taj Mahal in Agra. De Taj is ook het enige mooie in Agra waar schrijnende armoede en een grimmige sfeer heerst. Een enorm contrast met het imposante wit marmeren mausoleum dat nog meer aan schoonheid wint tijdens de zonsopgang en -ondergang. Zelfs het feit dat het deels in de steigers stond deed niets af aan haar pracht en praal.”

Gerreke en reisgenote Marijke hielden Agra snel voor gezien en stoomden door naar de roze stad Jaipur, hoofdstad van Rajasthan. ,,Voor het bezoek van de prins van Wales in 1876 werd de stad roze geschilderd. Gemakshalve hebben ze dat maar zo gelaten. In meerdere opzichten staat de tijd er stil. Op weg naar het Amber fort keken we onze ogen uit. Alles wat India kenmerkt leek op één plaats samen te komen: armoede, rijkdom, apen, varkens en als topper olifanten! Onze chauffeur laveerde met een grote smile zijn karretje naast de gigantische poten van een enorme olifant die stapvoets te midden van zijn kudde tegen de heuvel op ploeterde. We waren al aardig verhit maar de gedachte aan een misstap van de enorme olifantenpoot liet het kwik nog meer omhoog schieten. Hadden we onze hand uit het raampje gestoken, dan hadden we de kolos met gemak aan kunnen raken. Chauffeur Amit vroeg of wij een ritje op een olifant wilde maken. Een auto is met de Indiase rijstijl al een bezoeking, maar een tocht op een olifant topt het nog nét. Vervoer is overigens makkelijk te regelen. Taxi’s kun je voor weinig geld de hele dag huren en de inlandse vluchten zijn ook heel betaalbaar. Zo vlogen we van Jaipur naar Amritsar kort aan de grens van Pakistan. Daar bevindt zich de Gouden Tempel van de Sikhs. Het gonsde er van activiteiten. Mannen die een bad namen, vrouwen die aan het vegen en schrobben waren tussen de biddende mensen. Het was indrukwekkend, vooral het hele sociale gebeuren eromheen. De mensen waren heel hartelijk en wilden graag een praatje aanknopen, dat gold overigens ook voor alle andere plekken waar we kwamen. We hebben ons geen moment onveilig of bedreigd gevoeld.”

 

 

 

 

 

 

 

Gerreke reist graag naar India