Yoga bij Burn-out

Het leven is niet altijd makkelijk en dat is een understatement. Los nog van het feit dat je wat geluk moet hebben dat je gezond bent van lijf en leden, zijn er ook allerlei hobbels die genomen moeten worden. Dat kost soms inspanning en kan stress geven. Iedereen heeft daar weleens last van maar als dat te vaak is en te veel dan raak je overspannen en ligt een Burn-out op de (v)loer. Het proces verloopt heel geleidelijk en begint vaak met een simpele vermoeidheid.

Hoe herken je een Burn-out?
Volgens psychotherapeuten Freudenberger en Maslach zijn er drie hoofdproblemen: moeheid en uitputting, bitterheid en afstand nemen van het werk en de collega’s en een negatief beeld van de eigen kwaliteiten.

Klachten
Niet fijn als je dit overkomt want de gevolgen zijn heftig: uitputting, lichamelijke en emotionele klachten. Dit kan leiden tot problemen op het werk, stagneren van persoonlijke ontwikkeling en zelfs financiële problemen.
De oorzaken zijn verschillend maar het heeft zeker te maken met onze westerse manier van leven door bijvoorbeeld: prestatiedrang, werkdruk of beeldschermwerk. Moeheid en uitputting kunnen ook worden veroorzaakt door vitaminetekorten of bloedarmoede, diabetes en schildklierproblemen.

Goed in je vel
Er is geen kant en klare oplossing en het duurt een hele tijd voor je weer goed in je vel zit. Yoga kan je helpen op de weg naar herstel en de energie-flow weer op gang brengen. Hierdoor voel je hernieuwde levenskracht en plezier in je leven.

Levensvreugde
Yoga brengt ontspanning en leert je los te laten. Uit je hoofd, in je lichaam. Gedachten loslaten, het hoofd ontspannen en spierspanning verminderen of oplossen door de houdingen en ademoefeningen. Terwijl je yoga doet ben je in het moment zonder dat je moet presteren. Je accepteert het hier en nu en door dit regelmatig te oefenen ga je dit ook toepassen naast de mat, dus in het dagelijks leven.

Niets is perfect
Omdat er geen prestatie is in de yoga ervaar, herken en respecteer je jouw lichamelijke en geestelijke grenzen. Elke yogasessie is anders omdat jij ook elk moment anders bent. Het ene moment blaak je van energie en het andere moeten ze je met stoffer en blik opvegen. So what?

Genieten van je leven
Je lichaam beinvloedt je geest. Op je yogamat voeg je naar wat er in dat moment wel en niet kan en je kunt daarin berusten. Door in de rust te gaan, zie je bepaalde patronen zoals het op elkaar klemmen van de kaken, het aanspannen van nek en schouders en de malende gedachten. Je lichaam is de graadmeter van hoe je met jezelf omgaat en jouw eigen behoeften.

Je hoeft echt geen slangenmens te zijn om yoga te doen en je doet het gewoon naar jouw eigen capaciteiten. Er staan veel oefeningen op internet. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Hieronder vind je een site die misschien wel leuk is, je kunt onderaan het scherm klikken voor de vertaling. Maar de beelden zeggen wel genoeg.

Klik hier voor oefeningen: Yogasite

Heb je de smaak te pakken of wil je het gewoon eens proberen dan ben je welkom voor een gratis proefles.