Ayurveda ondersteunt bij hitte

De zomer heeft volop haar intrede gedaan en haalt nu de schade in.  Dit is van directe invloed op ons lichaam. De plotselinge hitte heeft veel mensen overvallen en zij weten niet goed hoe ze hiermee om moeten gaan. In India zijn ze gewend aan grote hitte en stemmen hun levensritme daar op af.   Volgens de Ayurveda doe je er goed aan je eten en drinken aan te passen, alsmede je activiteiten. Hieronder volgen een paar praktische tips.

De ayurvedische gezondheidsleer deelt de mens in volgens drie principes: Vata, Pitta en Kapha. Elke dosha vertegenwoordigt een element. Pitta staat voor vuur, Vata staat voor ether en lucht en Kapha is verbonden met water en aarde.

In de zomer verdampt de vochtigheid van de aarde en stijgt Pitta. Een teveel aan Pitta in de lever veroorzaakt zomermoeheid. Probeer dit voor te zijn door je Pitta in balans te houden want een teveel aan pitta-energie leidt ook tot huiduitslag, ontstekingen, ergernissen etc..

In de ayurveda worden tips gegeven om je hoofd koel te houden bij tropische temperaturen als vandaag.

–              Pas je eet en drinkgedrag aan en neem voldoende rustmomenten

–              Spoel je ogen in de ochtend en avond met koud water

–              Draag een zonnebril en hoofdbescherming in de zon

–              Draag zoveel mogelijk kleding van katoen, linnen of zijde en in lichte kleurschakeringen

–              Kokosolie op de voeten en hoofd brengt ook verkoeling

 

Voedingsadviezen

Een sterke spijsvertering verbrandt ons voedsel optimaal en ruimt afvalproducten in het lichaam op. In de zomer is het spijsverteringsvuur laag en het is daarom aan te raden om gewokte of gestoomde groenten met boekweit, quinoa of gerst, samen met wat zalm of kip te eten. Helemaal vleesloos kan ook.

Het is ook wijs om alleen naar behoefte te eten omdat de spijsvertering bij grote hitte op een laag pitje werkt. Kies zoveel mogelijk voor Pitta regulerende kruiden, groente- en fruitsoorten, die de huid voeden. Zij bestrijden de vrije radicalen en houden de huid koel.

Hieronder vallen wortelen, sla, courgette, asperges, broccoli, komkommer, bladgroentes en postelein. Zoete aardappels zijn ook een goede keuze evenals zoete, sappige fruitsoorten zoals peren, druiven, papaja, granaatappel en mango Zij hebben bovendien zowel een voedende als een reinigende werking. Verse gember, citroengras, munt en basilicum geven smaak aan gerechten, zonder Pitta te verstoren. Hier kun je ook lekkere drankjes meemaken.

Zout, scherp en zuur brengen het pitta omhoog. Je kunt beter gaan voor wrang, bitter en zoet. Wanneer je scherpe en zure gerechten eet en in de zon gaat zitten kun je huiduitslag oplopen. Ook is het oppassen met alcohol.

De ayurveda raadt aan om in deze tijd minder te nuttigen van: rode bieten, aubergines, rammenas, tomaten, scherpe paprika, uien, knoflook, gierst, rogge, maïs, boekweit, yoghurt, kwark, zure melk, kaas, zure vruchten (sinaasappels, grapefruits, citroenen), olijven, cashewnoten, honing, melasse, scherpe en hete kruiden (peper, chili’s, anijs, kruidnagel, komijn), zout, azijn, alcohol, (voor niet-vegetariërs:) rood vlees.

Geef de voorkeur aan lichte zomergerechten met komkommer, courgette, pompoen, wortelen, asperges, broccoli, bloemkool, salades, basmatirijst, tarwe, ghee, cottage cheese, lassi, gele mungbonen, olijfolie, kokosolie, amandelen, zoete vruchten,  sharkarasuiker, verse tuinkruiden en milde kruiden zoals koriander, venkel, geelwortel, verse gember in kleine hoeveelheden, kardemom, kaneel, saffraan. Het meeste is gewoon in de supermarkt verkrijgbaar of anders op de markt of in de lokale toko.

Wat betreft activiteiten doe rustig aan en kies voor zwemmen en wandelen in de natuur.

 

Dranken:

260px-LassithumbJe lichaam verliest veel vocht dus je moet voldoende drinken. Het is verlokkelijk om naar verkoelende koude drankjes te grijpen maar die kun je, net als dranken met koolzuur toch maar beter laten staan. Zij verstoren namelijk de spijsvertering met gevolg dat er gifstoffen in het lichaam vrijkomen die zelfs huiduitslag kunnen  veroorzaken.Vermijd indien mogelijk ook dranken die Pitta stimuleren, zoals alcohol, zwarte thee en koffie. In plaats daarvan kun je kiezen uit Pitta-thee, Raja’s Cup, pepermuntthee, vers geperste vruchtensappen of zelfgemaakte lassi. Pepermuntlassi of lassi met rozenwater of kokosmelk is heel verfrissend, hieronder vind je een aantal recepten. 

 

 

 

Basisrecepten Lassi en pepermuntthee

260px-Lassi_shopLassi (Hindi: लस्सी) is een traditionele yoghurtdrank, die enigszins te vergelijken is met een milkshake. Het recept is oorspronkelijk afkomstig uit de regio Punjab in India en Pakistan. Lassi wordt ook gebruikt als middel tegen maag- en darmklachten.

Gebruik voor het beste resultaat verse yoghurt.

Verdun de yoghurt met water:  een deel yoghurt en 3 tot 4 delen water), goed mengen.

Pepermuntlassi: per glas 1/2 theelepel zeer klein gesneden vers (of gedroogd) pepermuntblad.

Rozenlassi: voor het mengen een paar druppels rozenwater toevoegen. Naar wens suiker toevoegen.

Kokoslassi: een scheut kokosmelk of een hoeveelheid gepureerd kokosvlees; een snufje vanille en suiker toevoegen.

Zoute lassi: met zout (liefst steenzout) en een snufje gemalen komijn en gemalen gember kruiden.

Pepermuntthee met citroen: verse muntblaadjes, (5 of 6) giet hier heet water op en voeg een paar druppels limoen of citroen toe.