Neti pot geeft verlichting

Hooikoorts en pollenkalender

We zitten alweer midden in juli. Toch hebben we dit jaar nog niet veel zomer gehad. De zon is op zijn hoogst geweest en neemt weer af. Ook de hooikoorts wordt bij veel mensen minder omdat deze meestal haar piek heeft in mei en juni. Maar ook in juli kun je last hebben.
De precieze bloeiperiode van de verschillende bomen, grassen en planten is voor een groot deel afhankelijk van het weer. Zo kan een warme winter tot gevolg hebben dat de hooikoortsperiode eerder begint. Het weer heeft niet alleen invloed op het moment van bloeien, maar ook op de hoeveelheid pollen die door de lucht zweven. Op zonnige, warme, winderige dagen is de kans op pollen in de lucht het grootst. Regenachtige dagen daarentegen zijn voor mensen met hooikoorts vaak een opluchting, omdat de pollen dan uit de lucht worden gespoeld!
Klik HIER voor de pollenkalender. Hier kun je precies zien welke pollen actief zijn
Hooikoorts is heel vermoeiend en kan als je erg gevoelige luchtwegen hebt zelfs een astma-aanval uitlokken. Hooikoorts gaat vaak gepaard met waterig snot uit de neus, jeukende ogen en veel niezen.

 

Neti pot

Zelf ben ik ook overgevoelig voor allerlei stoffen en maak gebruik van een netipot. In de Ayurveda, indiaase geneeskunde,  maakt men hier veel gebruik van om de sinussen te spoelen. Het werkt heel reinigend en zorgt er in ieder geval voor dat de allergenen uit je neus verdwijnen. Het verwijdert slijm en verstoppingen.
netikan

Je moet er even handigheid in krijgen, maar dan is de neti pot heel makkelijk te gebruiken en het duurt maar vijf minuten. In principe kun je de neti pot gebruiken wanneer je daar behoefte aan hebt. Voor mensen die snurken kan het fijn zijn om juist ’s avonds de doorgangen te openen. Ook kinderen kunnen er baat bij hebben.
Voeg ¼ theelepel bergzout toe aan lauwwarm water in je neti pot. Het moet hetzelfde smaken als je tranen. Heb je te weinig zout toegevoegd dan voelt het water pijnlijk in je neus. Heb je te veel zout toegevoegd, dan ervaar je een branderig gevoel.

• Ga boven een wastafel staan
• Begin met je rechter neusgat
• Houd je hoofd naar links gekanteld en stop het tuitje van de neti pot voorzichtig in je rechter neusgat
• Giet het water uit de neti pot rustig in je neus en laat het door je linker neusgat weer je neus uitstromen
• Als je de helft van het water door je ene neusgat hebt gegoten, blaas je zachtjes het achtergebleven water uit je neusgat, terwijl je het andere neusgat dicht houdt
• Herhaal de procedure aan de andere kant
• Maak een vooroverbuiging waarbij je je hoofd naar links en rechts beweegt.

Gebruik de neti pot niet als je een ernstige sinusinfectie hebt, niet tijdens een acute astma aanval en niet als je net een bloedneus hebt gehad.

Klik HIER voor een duidelijk instructiefilmpje.

Voor meer informatie en advies voor hooikoorts vanuit de Ayurveda kijk op: www.sukhatexel.nl