Zin van Yoga

Wat is yoga?

De Yoga beoefenaar anno 2017 is niet langer een geitenwollensokkentype maar vaak een strakke jongedame of man in prachtige outfit. Met allebei is niets mis natuurlijk maar het laat wel zien hoe beeldvorming tot stand komt terwijl de yoga in feite al duizenden jaren oud is.

Yoga is een syteem dat houdingen, ademen en meditatie inzet om tot een hoger bewustzijn te komen. Yogahoudingen worden ook wel Asana’s genoemd. Een Asana, mits goed uitgevoerd, smeert de gewrichten, spieren, bindweefsel en pezen. Het vergroot de flexibiliteit en stimuleert het circulatiesysteem.

 

Niet strak en lenig

Een Asana wordt langzaam en bewust uitgevoerd en bepaalde tijd aangehouden. Het brengt niet alleen fysiek welzijn maar is het ook een mentale oefening in concentratie en meditatie. Er zijn bijna 5000 verschillende asana’s en afhankelijk van jouw mogelijkheden en conditie, kies je oefeningen die bij jou passen.

Laat je door de manier waarop yoga tegenwoordig vaak wordt gepresenteerd vooral niet ontmoedigen om yoga te gaan doen! Yoga is echt niet op je hoofd staan en er strak uitzien.

Men zegt dat de sleutel tot een lang leven een gezonde rug is. Voor jonge mensen is een flexibele wervelkolom vaak vanzelfsprekend. Wanneer je ouder slijt het lichaam en is de rug vaak een kwetsbare plek. Belangrijk dus om dit soepel te houden. Met yoga doe je dit op een leuke manier en leer je ook veel over je eigen lichaam en het functioneren van je geest.


Yoga verbetert conditie

Yoga oefeningen werken positief op de wervelkolom met haar centrale zenuwstelsel, het telegrafische systeem van je lijf.  De juiste oefeningen verbeteren de bloedcirculatie, voorzien de zenuwen van voedingsstoffen en zuurstof en houden het lichaam in goede conditie.

Asana’s masseren ook interne organen en verbeteren de bloedtoevoer ernaar toe. Dit houdt in meer transport van zuurstof en belangrijke voedingsstoffen en goede afvoer van opgeslagen afvalproducten en gifstoffen in het weefsel.
Aangezien asana’s altijd worden uitgeoefend met diepe ademhaling, ontspanning en concentratie, helpen ze in het controleren van de mentale energie. De geest, die van nature rusteloos is en constant gestimuleerd wordt door de zintuigen, keert zich inwaarts, los van de zintuiglijke prikkelingen en wordt zo bevrijd van afleiding en langzaam onder controle gebracht. Lichaam en geest komen vanzelf tot rust!

Wil je ervaren wat yoga met je kan doen? Neem dan les bij een gekwalificeerd en ervaren docent. Voel je welkom om een gratis proefles te volgen. Klik hier voor de lestijden

Yoga houdt je lichaam en geest in goede conditie