Yoga beschermt tegen hart- en vaatziekten

Yoga is de laatste jaren populair omdat het lichaam en geest ontspant. Wat ook bijgedraagt aan de populariteit is hetonderzoek van Erasmus Universitair Medisch Centrum. Dit toonde aan dat yoga bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten.

Professor Myriam Hunink onderzocht de effecten van yoga op de conditie van het hart. Samen met collega’s bekeek zij de resultaten van maar liefst 37 studies waarbij 3.000 mensen werden onderzocht. Bij mensen die yoga beoefenden, bleken bloeddruk en cholesterol minder hoog te zijn. ,,De resultaten van het onderzoek laten zien dat het doen van yoga potentieel zeer nuttig en in mijn ogen de moeite waard kan zijn”, zegt professor Hunink. ,,Maar waarom yoga nu precies gunstig zou zijn voor het hart, is nog altijd niet duidelijk. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Wij vermoeden dat het vooral de kalmerende werking is die van yoga uitgaat. Dit maakt dat beoefenaars minder stress ervaren. Stress is een risicofactor voor een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.”
Iedereen kan yoga doen van kind tot oudere. Deze vorm van lichaamsbeweging is heel geschikt voor mensen die niet in staat zijn om zwaardere inspanningen te verrichten, bijvoorbeeld ten gevolge van een ziekte of blessure Het is niet zweverig en op het hoofd staan is ook niet nodig. Belangrijk is wel dat je een vorm en een docent kiest die bij je past.
Er zijn veel verschillende soorten yoga: denk aan hatha-yoga, power yoga en kundalini-yoga. Iedere docent geeft zijn eigen yogastijl en oefeningen. Wil je het graag een keer proberen dan ben je bij Yoga Deventer welkom voor een proefles. Dan kun je alleen doen of met iemand anders. Je bent welkom om te komen proberen.
Waarom het verstandig is om te kiezen voor een professionele docent vertel ik in bijstaand filmpje van de Vereniging Yogadocenten Nederland.

Zomeryoga en zwangerschapsyoga

In de maand juli ben je welkom om lessen te komen volgen bij Yoga Deventer ook als je normaal lest bij een andere docent. De lessen zijn op maandagavond van 19.00 tot 20.30 uur en op donderdagavond van 18.15 uur tot 19.15 uur. De kosten zijn 9 euro.

Op donderdagavond geef ik van 20.00 tot 21.10 uur ook zwangerschapsyoga. Mijn lessen worden vergoed door de meeste verzekeringen. Een proefles is 5 euro  Kijk voor meer info op www.zwangerschapsyogacolmschate.nl