Tien redenen om aan yoga te doen

Yoga is geschikt voor alle mensen, ongeacht leeftijd, geslacht of conditie.

 

yogalesklein2Iedereen, jong en oud,  kan yoga beoefenen. Of je het nu dagelijks doet of éénmaal per week, yoga verrijkt je leven! Je zal gauw ontdekken dat yoga een positieve invloed heeft voor lichaam en geest. Hieronder sommen we 10 voordelen van yoga op die de kwaliteit van je leven zullen verhogen:

1. Stress vermindering

Yoga beperkt de fysieke invloed van stress op het lichaam. Door de uitwerking van de houdingen en de adem daalt het stresshormoon Cortisol in het lichaam. Bijkomende voordelen  zijn een verlaging van de bloeddruk en het hartritme, een verbeterde spijsvertering en een verhoogde immuniteit. Verder verzacht yoga symptomen van angst, depressie, vermoeidheid, astma en slapeloosheid.

2. Pijnverlichting

Yoga kan pijn verzachten. Studies hebben aangetoond dat het uitoefenen van yoga asanas (houdingen) en meditatie, of een combinatie van beide, de pijn verlicht van zowel kankerpatiënten, MS-patiënten, personen met immuniteitsziektes en een hoge bloeddruk, als van mensen met rug-en nekklachten en andere kwalen. Volgens sommige yogi helpt yoga zelfs bij het verwerken van emotionele pijn.

3. Verbeterde ademhaling

Yoga leert mensen langzamer en dieper te ademen. Dit leidt tot een betere longfunctie en het lichaam wordt erdoor aangespoord om te ontspannen. Zodoende verhoogt de hoeveelheid zuurstof die door het lichaam wordt opgenomen.

4. Lenigheid

Yoga maakt het lichaam leniger en beweeglijker. Tijdens hun eerste les yoga kunnen velen hun tenen nog niet aanraken met gestrekte armen. Beetje bij beetje begint men echter de juiste spieren te gebruiken. Na een tijdje zullen de ligamenten, pezen en spieren verlengen, waardoor het lichaam meer verschillende poses kan aannemen. Daarbovenop resulteert het beoefenen van yoga tot een grotere bewustwording van de werking van het lichaam en een betere lichaamshouding, wat op zijn beurt leidt tot het verzachten van nek-en spierklachten.

5. Versterkte kracht

Bij yoga asanas (houdingen) wordt elke spier in het lichaam gebruikt, waardoor lichamelijke kracht toeneemt van top tot teen. Daarnaast versoepelt yoga de stramme spieren in het lichaam.

6. Gewichtsverlies

Yoga helpt het lichaamsgewicht op peil te houden. Dankzij calorieverbranding en stressvermindering, spoort yoga ook aan tot gezonder eten en leidt het tot een gevoel van lichamelijk welzijn en zelfvertrouwen.

7. Verbeterde bloedcirculatie

Yoga verbetert de werking van de bloedsomloop. Als gevolg van de verschillende asanas kan zuurstofrijk bloed de cellen van het lichaam beter bereiken.

8. Cardiovasculaire training

Zelfs lichte yoga oefeningen hebben cardiovasculaire voordelen. Ze verlagen het hartritme, verhogen het uithoudingsvermogen en verbeteren de zuurstofopname.

9. Focus op het heden

Yoga helpt ons te concentreren op het heden en creëert een goede balans tussen lichaam een geest. Daarbovenop leidt yoga tot betere concentratie, coördinatie, reactiesnelheid en een optimaal geheugen.

10. Innerlijke rust

De meditatieve aspecten van yoga brengen rust. Je ervaart dit direct tijdens de les maar ook in de dagen erna. Langdurig beoefenen van yoga brengt de geest tot rust. Genoeg reden dus om eens een proefles yoga te nemen.