Meditatie: temmen van de geest

meditationquotes1

Yoga Deventer Meditatie

Een kalme geest is alles wat je nodig hebt. Zodra je geest stil is, volgen de juiste dingen vanzelf. Meditatie is een beproefde manier om de geest tot rust te brengen en te temmen. Je hoeft niet in een grot te bivakkeren of onder een boom te kruipen om tot innerlijke rust te komen.
Mediteren doe je in een effectieve en comfortabele houding die ontspant zodat je bewust en alert blijft. Er zijn verschillende soorten meditatie. Voor beginners is meditatie op de adem een goede en concrete leidraad. De adem wordt geobserveerd en als er gedachten, gevoelens, ongemakken opkomen laat je deze gewoon toe. Het gaat erom dat je ziet wat zich voordoet in je geest, zonder erover te oordelen en aan vast te klampen.

Vritti’s

In je geest spelen zich allemaal vritti’s af. Zo worden binnen de yoga mentale gebeurtenissen zoals gedachten, emoties, indrukken en herinneringen genoemd. De geest verandert voortdurend, maar bewustzijn is onveranderlijk en onbeweeglijk. Bewustzijn kan niet worden aangetast of beïnvloed. Het is oneindig, onbegrensd.
Meditatie wist de drang naar wereldse ervaringen uit. Je hebt geen handelingen en resultaten nodig om je compleet en tevreden te voelen. In een goede meditatie kan de kennis ‘ik ben compleet, ik ben bewustzijn’ werkelijkheid voor je worden.
Vanuit het Boeddhisme kennen we de inzichtmeditatie. Hierbij ontwikkel je opmerkzaamheid. Zelf vind ik dat dit een vorm is dit snel leidt tot een hoger bewustzijn omdat je inzicht krijgt in de werking van je geest. Het observeren van de adem is een goede methode. Het houdt je in dit moment.
Je volgt de adem en zegt op de inademing tegen jezelf: Ik adem in en op de uitademing: Ik adem uit. Het klinkt simpel maar het werkt en daar gaat het om. Terwijl je dit doet verandert het ritme van je adem. Het wordt rustiger. Daarnaast merk je dat er allerlei gedachten, gevoelens en andere ongemakken de kop opsteken. De grootste valkuil is pijn in je lichaam van het zitten. Deze meditatie werkt ook als je last hebt van angst en stress. Je hoeft er niet speciaal voor je gaan zitten maar je kunt het ook gebruiken in lastige situaties. Het brengt je bij jezelf.

Wervelingen

Laat het er gewoon zijn en kijk ernaar als de toeschouwer. Je gaat er niet in mee maar je benoemt het. Je labelt gedachte als gedachte, geluid benoem je als geluid, gevoel als gevoel etc. Je doet er niets mee en je blijft alert dat het niets met jou doet. Want wanneer je opmerkzaam bent zul je zien dat de ene gedachte zich koppelt aan de andere. Voor je het weet sta je in de supermarkt visvoer te kopen, terwijl je niets eens vissen hebt! Zo wonderlijk is de werking van ons brein.
Door deze methode toe te passen merk je dat de storm na verloop van tijd vanzelf minder wordt. Het wordt rustig…Je krijgt zicht op de ‘zon’ wanneer wolken verdwijnen. Zo is het ook met de wervelingen in de geest. Als deze oplossen is er bewust-zijn, zonder kleuring.