De Boeddha: van levensverhaal tot inspiratiebron in Museum Volkenkunde

boeddhasiteklein

Yoga is razend populair en steeds meer mensen mediteren. Van 12 februari tot en met 14 augustus is de expo De Boeddha te bewonderen in Museum Volkenkunde. Een grote tentoonstelling over een van de meest inspirerende figuren uit de wereldgeschiedenis.

Voor velen geldt de Boeddha als symbool van rust en vormt het een tegenwicht tegen de gehaaste en complexe samenleving.
Aan de hand van reportages, indrukwekkende foto’s en interviews maken bezoekers een reis langs belangrijke boeddhistische gebieden in Thailand, India, Indonesie, China, Myanmar, Japan en Tibet.

Het is de eerste keer dat er zoveel Boeddhabeelden tegelijk uit de eigen museumcollectie gepresenteerd worden. Dat Boeddhabeelden van elkaar verschillen en hoe dat zit, ontdek je hier.

Ook is er een zeldzaam, meer dan 35 meter lang Vessantaradoek te zien met scenes uit een vorig leven van de Boeddha. De stukken zijn in bruikleen uit onder andere het Victoria & Albert Museum in Londen, het Museum Guimet uit Parijs, het Berlijnse Museum Asiatische Kunst en het Asian Civilisations Museum in Singapore. Zij vertellen het levensverhaal van de Boeddha. Zo zijn er eeuwenoude stenen Gandara reliefs uit Pakistan en is er een indrukwekkende contactreliek met de voetafdruk van de Boeddha uit Thailand.

In september 2016 is de tentoonstelling te zien in het Tropenmuseum, Amsterdam.