Als er een stroming erg van toepassing is in deze tijd dan is het ‘Leven in aandacht’ van zenmeester Thich Nhat Hanh. De mindfulness beoefening wordt ook wel kort aangeduid met het pad van liefde en begrip. In 2016 verbleef ik een week in de Sangha in Waldbröl, 70 km ten oosten van Keulen. Het instituut werd in 2008 door Thich Nhat Hanh geopend. Een bijzondere ervaring.
Thich Nhat Hahn
Thich Nhat Hahn is een boeddhistische monnik afkomstig uit Vietnam. Hij is geboren in 1926 en op 16- jarige leeftijd als monnik ingetreden in een klooster in Vietnam. Eind jaren zestig startte hij in de VS en Europa vredesbesprekingen om de oorlogshandelingen in Vietnam te stoppen. In 1972 werd hij politiek vluchteling in Frankrijk. In 1982 stichtte hij het boeddhistische centrum Plum Village, een meditatiegemeenschap in de Dordogne. Op 11 november 2014 werd hij met een ernstige hersenbloeding opgenomen op de intensivecareafdeling van een ziekenhuis in Bordeaux. Sindsdien kan hij niet meer spreken, maar is hij actief gebleven als spiritueel leider in 2018 keerde hij terug naar zijn root temple Tu Hieu in Vietnam, met de wens om daar zijn laatste levensdagen door te brengen.
Chaos
Bij ‘Leven in aandacht’ horen veertien aandachtsoefeningen. Hierbij wil ik de Zevende Aandachtsoefeningen belichten omdat het zo van toepassing is op de chaos die nu heerst. De pandemie, het doorbreken van oude patronen en daarmee samenhangend gedrag.
De Zevende Aandachtsoefeningen: Hier en nu gelukkig zijn
‘Bewust dat het leven slechts geleefd kan worden in het huidige moment, hebben wij het oprechte voornemen te leren ieder moment van ons dagelijks bestaan ten volle te leven. We zullen proberen onszelf niet te verliezen in wat er om ons heen gebeurt en ons niet te laten meeslepen door spijt over het verleden, zorgen over de toekomst, of verlangens, boosheid en jaloezie in het heden. Wij zullen door met aandacht onze adem te volgen, ons bewust zijn van wat hier en nu gebeurt. Wij zijn vastbesloten ons de kunst van het leven in aandacht eigen te maken door, in iedere situatie, in contact te treden met het wonderbaarlijke, verfrissende en helende in onszelf en om ons heen. Zo kunnen wij zaden van vreugde, vrede, liefde en begrip in onszelf voeden en het proces van transformatie en heling in ons bewustzijn tot stand brengen. We weten dat werkelijk geluk vooral afhangt van onze geestelijke houding en niet van uiterlijke omstandigheden en dat we gelukkig kunnen zijn in het huidige moment, eenvoudigweg door ons er aan te herinneren, dat er al meer dan genoeg voorwaarden tot geluk aanwezig zijn.’