Het spirituele pad

Hoe fijn is het om in deze prachtige nazomerse dagen weer te mogen beginnen met yoga! Ik vond het laatste anderhalf jaar niet echt verheffend en ik denk dat dit voor de meeste mensen geldt. De cursisten zijn ook blij dat ze weer op de mat kunnen ontspannen.
Een aantal yogabeoefenaars is in de lockdown doorgegaan maar velen konden de energie hier niet voor vinden. Degenen die volhielden vertelden dat yoga en meditatie hen steunde en rust bracht. Daarbij ervaarden ze geestelijke groei en meer mentale kracht. Dat leverde natuurlijk de nodige vragen op.

Wat is het spirituele pad en hoe weet je dat je op de goede weg bent?
Volgens Swami Sivananda Saraswati is vooruitgang niet meetbaar aan siddhis of helderziende krachten maar aan de diepte van je gelukzaligheid in meditatie.
De ervaring van vrede, vrolijkheid, tevredenheid, onverschilligheid, onbevreesdheid en een ongestoord bewustzijn onder alle omstandigheden geeft aan dat je vorderingen maakt op het spirituele pad.

Onderstaand vind je indicatoren van spirituele vooruitgang.
Neemt je interesse in innerlijke spirituele activiteit en uiterlijke sadhana (spirituele beoefening) met de dag toe?
Is geestelijk leven een zaak van grote vreugde voor je bewustzijn? Overstijgt dit het genot van de wereld van materiƫle genoegens?
Is je persoonlijke bewustzijn een gevoel van vrede en kracht die niet-aspiranten niet vinden in hun dagelijks leven?
Ben je er zeker van dat je vermogen tot onderscheid en het licht van het denken gestaag is gegroeid?
Word je leven geleidelijk geleid tot ervaringen die de werking van een intelligentie andere dan de jouwe en een almachtige aanwezigheid onthullen?

Merk je in jouw dagelijks leven een andere invalshoek van visie, een nieuw perspectief en een sterk gevoel van zelfbewustzijn?

Is jouw antwoord op alle of een van deze vragen bevestigend dan kun je er absoluut zeker van zijn dat je snel vorderingen maakt op het spirituele pad.

Sadhana
Sadhana of spirituele beoefening moet je altijd vrolijk, evenwichtig, vredig, tevreden, onbevooroordeeld, onbevreesd, meelevend, verlangenloos en egoloos laten zijn.
Sadhana moet je een rijk innerlijk leven geven, een introspectieve innerlijke visie en een onverstoorde staat van geest onder alle levensomstandigheden. Deze zijn de tekenen van je spirituele groei.

Swami Sivananda Saraswati
Swami Sivananda Saraswati, geboren als Kuppuswami, was een hindoeĆÆstische spirituele leider op het gebied van yoga en vedanta. Hij leefde het grootste deel van zijn leven in Rishikesh. Hij is de oprichter van de Divine Life Society en schrijver van meer dan 200 boeken. Geboren: 8 september 1887, Pathamadai, India. Wikipedia

Swami Sivananda was voor menig yogi een lichtend voorbeeld