Ayurvedische stoofschotel met superfood

stoofscholtelMungbonen voor diabetes en bloedsuikerspiegel

Ik ben een absolute fan van Ayurvedisch eten. Het is voedzaam, gezond en ook nog eens kleurrijk. Een feestje op je bord. Sommige gerechten vragen nogal wat tijd om te bereiden. Gisteren heb ik een heerlijke stoofschotel gemaakt die lekker snel klaar was. Licht verteerbaar en verwarmend bovendien. Je kunt variëren met de groenten en specerijen.

Mungbonen zijn Ayurvedisch superfood en heel geschikt als je diabetes hebt of lijdt aan te hoge schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Ze geven traag koolhydraten af en hebben zo een ontgiftende werking op het hele organisme.

Mungbonen zouden veel kalium en magnesium bevatten. Kalium is nodig voor een goede werking van het hart, de bloedvaten en het zenuwstelsel. Magnesium helpt stress te verminderen.Het hoge gehalte aan vezels maakt dat je snel een verzadigd gevoel krijgt. De bonen bevatten weinig vetten en zijn voor Vata types die snel last hebben van winderigheid goed te verteren. Je kunt Mungbonen in de hele groene variant of gespleten gele variant kopen. De gele variant is sneller klaar. Als je wat vaker vlees wil schrappen van het menu, dan zijn bonen een gezond en volwaardig alternatief.

Je kunt met deze stoofschotel alle kanten op. Kies specifieke specerijen om elk van de drie dosha’s te balanceren. Voor Vata zijn goede specerijen bijvoorbeeld kardemom, asafoetida en komijn. Voor Pitta venkel, kurkuma en koriander. En voor Kapha kaneel, kruidnagel, komijn en zwarte peper. Of maak een mengelmoesje naar keuze van bovengenoemde specerijen en je stoofpotje is geschikt voor alle 3 types. Serveer met chapati’s of naanbrood en komkommeryoghurt raita.

Stoofschotel Voor 4 personen

1 1/2 eetlepel ghee

1/2 fijngehakte grote ui

10 gram fijngehakte verse gember

1 fijngehakt knoflookteentje

1/2 theelepel kurkuma

theelepels komijnpoeder

1 theelepel korianderpoeder

1/2 theelepel kaneelpoeder

2 tomaten in blokjes

200 gram goed gewassen gele mungbonen

750 ml water

125 gram wortel in blokjes

125 gram flespompoen of zoete aardappel in blokjes

garam masala naar smaak

himalayazout naar smaak

fijngehakte verse korianderblaadjes naar smaak

Verhit de ghee in een medium pan. Bak er de ui in een minuutje of 3 goudgeel in. Voeg dan de gember en knoflook toe en bak nog 2 minuutjes mee. Dan gaan alle specerijen met uitzondering van de garam masala erbij. Bak 1 minuutje mee alvorens de tomatenblokjes erbij te doen. Bak een minuut of 5 op wat lager vuur tot deze zijn stukgekookt. Nu gaan de gele mungbonen in de pan. Roer even door en voeg dan het water toe. Zet het vuur weer hoog en breng aan de kook. Draai het daarna lager en laat 20 minuten zacht pruttelen tot de mungbonen zachter beginnen te worden. Voeg dan de pompoen en wortelblokjes toe en kook nog 10 minuten.

Wil je de stoofschotel wat dunner voeg er dan nog een beetje heet water aan toe. Breng tot slot op smaak met zout en zwarte peper en desgewenst met garam masala. Garneer met verse korianderblaadjes.

Eet smakelijk!