Het leven is niet altijd makkelijk en dat is een understatement. Los nog van het feit dat je wat geluk moet hebben dat je gezond bent van lijf en leden, zijn er ook allerlei hobbels die genomen moeten worden. Dat kost soms inspanning en kan stress geven. Iedereen heeft daar weleens last van maar als dat te vaak is en te veel dan raak je overspannen en ligt een Burn-out op de (v)loer. Het proces verloopt heel geleidelijk en begint vaak met een simpele vermoeidheid.

Hoe herken je een Burn-out?
Volgens psychotherapeuten Freudenberger en Maslach zijn er drie hoofdproblemen: moeheid en uitputting, bitterheid en afstand nemen van het werk en de collega’s en een negatief beeld van de eigen kwaliteiten.

Klachten
Niet fijn als je dit overkomt want de gevolgen zijn heftig: uitputting, lichamelijke en emotionele klachten. Dit kan leiden tot problemen op het werk, stagneren van persoonlijke ontwikkeling en zelfs financiële problemen.
De oorzaken zijn verschillend maar het heeft zeker te maken met onze westerse manier van leven door bijvoorbeeld: prestatiedrang, werkdruk of beeldschermwerk. Moeheid en uitputting kunnen ook worden veroorzaakt door vitaminetekorten of bloedarmoede, diabetes en schildklierproblemen.

Goed in je vel
Er is geen kant en klare oplossing en het duurt een hele tijd voor je weer goed in je vel zit. Yoga kan je helpen op de weg naar herstel en de energie-flow weer op gang brengen. Hierdoor voel je hernieuwde levenskracht en plezier in je leven.

Levensvreugde
Yoga brengt ontspanning en leert je los te laten. Uit je hoofd, in je lichaam. Gedachten loslaten, het hoofd ontspannen en spierspanning verminderen of oplossen door de houdingen en ademoefeningen. Terwijl je yoga doet ben je in het moment zonder dat je moet presteren. Je accepteert het hier en nu en door dit regelmatig te oefenen ga je dit ook toepassen naast de mat, dus in het dagelijks leven.

Niets is perfect
Omdat er geen prestatie is in de yoga ervaar, herken en respecteer je jouw lichamelijke en geestelijke grenzen. Elke yogasessie is anders omdat jij ook elk moment anders bent. Het ene moment blaak je van energie en het andere moeten ze je met stoffer en blik opvegen. So what?

Genieten van je leven
Je lichaam beinvloedt je geest. Op je yogamat voeg je naar wat er in dat moment wel en niet kan en je kunt daarin berusten. Door in de rust te gaan, zie je bepaalde patronen zoals het op elkaar klemmen van de kaken, het aanspannen van nek en schouders en de malende gedachten. Je lichaam is de graadmeter van hoe je met jezelf omgaat en jouw eigen behoeften.

Je hoeft echt geen slangenmens te zijn om yoga te doen en je doet het gewoon naar jouw eigen capaciteiten. Er staan veel oefeningen op internet. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Hieronder vind je een site die misschien wel leuk is, je kunt onderaan het scherm klikken voor de vertaling. Maar de beelden zeggen wel genoeg.

Klik hier voor oefeningen: Yogasite

Heb je de smaak te pakken of wil je het gewoon eens proberen dan ben je welkom voor een gratis proefles.

 

‘Yogas-citta-vritti-nirodhah’
Yoga is het stilleggen van de wervelingen in de geest,

Dit is de tweede Sutra van Patanjali. Patanjali wordt ook wel de ‘vader’ van de yoga genoemd. Hij leefde twee eeuwen vóór Christus

Wat bedoelt Patañjali hiermee?
Er zijn vijf wervelingen en wanneer je die kunt stilleggen door oefening en onthechting, ontstaat rust in je geest.
Haast te mooi om waar te zijn. Maar hoe doe je dat?

1. Leef niet in herinnering.
Herinnering is geen exacte kopie van de realiteit, maar ‘Een spoor’ wat achterblijft. Dus we blijven steeds herinneringen opnieuw structureren. Probeer daarom in oefening steeds opnieuw te ervaren en laat je ervaring niet beinvloeden door een herinnering die je al hebt.

2. Laat droombeelden los.

3. Dwaal niet weg in fantasie.

4. Herleidt iets wat schijnbaar is, tot wat waar is of niet waar.

5. Laat kennis los en richt je aandacht op het nu.

 

Het klinkt allemaal heel makkelijk maar je kunt er pas mee aan de slag als je weet hoe je geest werkt. Net als zoals het hart klopt om je lichaam in leven te houden, zo produceren je hersenen gedachten. Om gek van te worden. Het gaat de hele dag door en dan vragen mensen zich af waarom ze toch zo moe zijn.

Ga eens stilzitten en doe eens een test.
Zeg tot jezelf: ‘Ik hoef niets te doen’ en zie wat er gebeurt…
Toch niet zo verwonderlijk dat je af en toe moe wordt van jezelf maar daar kun je dus wat aan doen volgens Patanjali.
Begin eens bij stap 1 en kijk eens hoe het bij jou werkt.
Leef je veel in herinnering en wat doet dit met je? Krijg je daar een goed gevoel van of misschien wel helemaal niet en plaag je jezelf met nare gedachten uit het verleden of heb je fijne herinneringen en wil je die opnieuw beleven en projecteer je jouw verwachtingen op de toekomst?

Ga dan niet door naar start maar naar stap 5.
Het is een hele uitdaging maar het zal je levenslust en je zelfinzicht vergroten.

 

 

Waarom zou je aan yoga gaan doen? Gerreke van den Bosch van Yoga Devetenter legt je uit waarom en beveelt yoga aan voor de ouder wordende mens.

Lees meer  »
 

Yoga Deventer en klankschaaltherapeut Gerard Somer doen mee aan Earth Hour in Deventer. Zij geven voor belangstellenden een sessie met yoga en klankschalen. Beleef de ultieme ontspanning en lever een bijdrage aan een mooi doel.

Lees meer  »
 

Samen met klankschaaltherapeut Gerard Somer geef ik drie sessies yoga en klankschalen op dinsdag 27 september, 22 november en 20 december. Wat gaan we doen? Eerst is er een yogasessie met Yoga Nidra om je in de stemming te brengen voor de klankschalen. Gerard Somer haalt de mooiste klanken uit de schalen, die uit verschillende […]

Lees meer  »
 

September heeft haar intrede gedaan. De bladeren aan de bomen verkleuren en je voelt dat de temperatuur verandert. Dit brengt ook bij mensen een stemmingsverandering teweeg. Niet iedereen vindt het makkelijk om mee te bewegen met de seizoenen. Afscheid nemen van de warmte, de zon, de mooie gekleurde bloemen en bomen is ook niet fijn, […]

Lees meer  »
 

Tijdens dit warme weer is de Sitali uit de Yoga Pranayamareeks een welkome ademhalingstechniek. Het brengt niet alleen verkoeling maar ontspant en is makkelijk toepasbaar. Eigenlijk is het een buitenbeentje binnen de pranayama,omdat er niet door de neus maar door de mond wordt geademd. De tong wordt gebruikt als een soort rietje waarmee de lucht naar […]

Lees meer  »
 

In de Zomeryoga komen soms deelnemers die niet eerder yoga hebben beoefend. Vaak zijn ze verbaasd over de uitwerking van de yoga. Ik vind het interessant om te horen wat hun bevindingen zijn na de les  en of het overeenstemde met de denkbeelden die zij over yoga koesterden. Vorige week ontspon zich een leuk gesprek. […]

Lees meer  »
 

Mungbonen voor diabetes en bloedsuikerspiegel Ik ben een absolute fan van Ayurvedisch eten. Het is voedzaam, gezond en ook nog eens kleurrijk. Een feestje op je bord. Sommige gerechten vragen nogal wat tijd om te bereiden. Gisteren heb ik een heerlijke stoofschotel gemaakt die lekker snel klaar was. Licht verteerbaar en verwarmend bovendien. Je kunt variëren […]

Lees meer  »
 

Soms ben je niet in de gelegenheid om aan yoga te doen. Dat kan zijn omdat je geblesseerd bent of omdat je lichaam het op een andere manier niet toelaat. Dan biedt stoelyoga een oplossing. Het kan in je eigen ruimte en in gewone kleding Ook op kantoor is het heerlijk om tussendoor even te […]

Lees meer  »