India: kleurrijk land dat je haat of liefhebt …

Mijn reis door India zit er weer op helaas maar de herinneringen zijn mooi. Ik heb er een verhaal over geschreven voor de Deventer Post, het staat hieronder.
Je kunt het ook op de site van de krant lezen als HIER klikt.
 
 Journaliste en Yogadocente Gerreke van den Bosch maakte onlangs een reis door Noord India en eindigde aan de voet van de Himalya in Swami Rama’s ashram Sadhaka Grama.
De Deventerse reisde al eerder door een groot deel van India in 1982 tijdens de opnamen van de kaskraker Mahatma Ghandi van Richard Attenborough. “Ja dat was een mooie ervaring. Heel veel gezien van het kleurrijke land en de mensen. De Engelsen zeggen altijd over India: ‘You love it or you hate it’. Ik had verwacht dat er in de tussentijd veel veranderd zou zijn maar ik zag nog steeds dezelfde taferelen en armoede van decennia geleden. Delhi is wel vrij modern voor Indiaase begrippen maar ook daar walsen de heilige koeien nog altijd door de winkelstraten. Ook apen springen er vrij rond. Die zie je ook heel veel bij toeristische attracties zoals de Taj Mahal in Agra. De Taj is ook het enige mooie in Agra waar schrijnende armoede en een grimmige sfeer heerst. Een enorm contrast met het imposante wit marmeren mausoleum dat nog meer aan schoonheid wint tijdens de zonsopgang en -ondergang. Zelfs het feit dat het deels in de steigers stond deed niets af aan haar pracht en praal.”

Gerreke en reisgenote Marijke hielden Agra snel voor gezien en stoomden door naar de roze stad Jaipur, hoofdstad van Rajasthan. ,,Voor het bezoek van de prins van Wales in 1876 werd de stad roze geschilderd. Gemakshalve hebben ze dat maar zo gelaten. In meerdere opzichten staat de tijd er stil. Op weg naar het Amber fort keken we onze ogen uit. Alles wat India kenmerkt leek op één plaats samen te komen: armoede, rijkdom, apen, varkens en als topper olifanten! Onze chauffeur laveerde met een grote smile zijn karretje naast de gigantische poten van een enorme olifant die stapvoets te midden van zijn kudde tegen de heuvel op ploeterde. We waren al aardig verhit maar de gedachte aan een misstap van de enorme olifantenpoot liet het kwik nog meer omhoog schieten. Hadden we onze hand uit het raampje gestoken, dan hadden we de kolos met gemak aan kunnen raken. Chauffeur Amit vroeg of wij een ritje op een olifant wilde maken. Een auto is met de Indiase rijstijl al een bezoeking, maar een tocht op een olifant topt het nog nét. Vervoer is overigens makkelijk te regelen. Taxi’s kun je voor weinig geld de hele dag huren en de inlandse vluchten zijn ook heel betaalbaar. Zo vlogen we van Jaipur naar Amritsar kort aan de grens van Pakistan. Daar bevindt zich de Gouden Tempel van de Sikhs. Het gonsde er van activiteiten. Mannen die een bad namen, vrouwen die aan het vegen en schrobben waren tussen de biddende mensen. Het was indrukwekkend, vooral het hele sociale gebeuren eromheen. De mensen waren heel hartelijk en wilden graag een praatje aanknopen, dat gold overigens ook voor alle andere plekken waar we kwamen. We hebben ons geen moment onveilig of bedreigd gevoeld.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Het leven is niet altijd makkelijk en dat is een understatement. Los nog van het feit dat je wat geluk moet hebben dat je gezond bent van lijf en leden, zijn er ook allerlei hobbels die genomen moeten worden. Dat kost soms inspanning en kan stress geven. Iedereen heeft daar weleens last van maar als dat te vaak is en te veel dan raak je overspannen en ligt een Burn-out op de (v)loer. Het proces verloopt heel geleidelijk en begint vaak met een simpele vermoeidheid.

Hoe herken je een Burn-out?
Volgens psychotherapeuten Freudenberger en Maslach zijn er drie hoofdproblemen: moeheid en uitputting, bitterheid en afstand nemen van het werk en de collega’s en een negatief beeld van de eigen kwaliteiten.

Klachten
Niet fijn als je dit overkomt want de gevolgen zijn heftig: uitputting, lichamelijke en emotionele klachten. Dit kan leiden tot problemen op het werk, stagneren van persoonlijke ontwikkeling en zelfs financiële problemen.
De oorzaken zijn verschillend maar het heeft zeker te maken met onze westerse manier van leven door bijvoorbeeld: prestatiedrang, werkdruk of beeldschermwerk. Moeheid en uitputting kunnen ook worden veroorzaakt door vitaminetekorten of bloedarmoede, diabetes en schildklierproblemen.

Goed in je vel
Er is geen kant en klare oplossing en het duurt een hele tijd voor je weer goed in je vel zit. Yoga kan je helpen op de weg naar herstel en de energie-flow weer op gang brengen. Hierdoor voel je hernieuwde levenskracht en plezier in je leven.

Levensvreugde
Yoga brengt ontspanning en leert je los te laten. Uit je hoofd, in je lichaam. Gedachten loslaten, het hoofd ontspannen en spierspanning verminderen of oplossen door de houdingen en ademoefeningen. Terwijl je yoga doet ben je in het moment zonder dat je moet presteren. Je accepteert het hier en nu en door dit regelmatig te oefenen ga je dit ook toepassen naast de mat, dus in het dagelijks leven.

Niets is perfect
Omdat er geen prestatie is in de yoga ervaar, herken en respecteer je jouw lichamelijke en geestelijke grenzen. Elke yogasessie is anders omdat jij ook elk moment anders bent. Het ene moment blaak je van energie en het andere moeten ze je met stoffer en blik opvegen. So what?

Genieten van je leven
Je lichaam beinvloedt je geest. Op je yogamat voeg je naar wat er in dat moment wel en niet kan en je kunt daarin berusten. Door in de rust te gaan, zie je bepaalde patronen zoals het op elkaar klemmen van de kaken, het aanspannen van nek en schouders en de malende gedachten. Je lichaam is de graadmeter van hoe je met jezelf omgaat en jouw eigen behoeften.

Je hoeft echt geen slangenmens te zijn om yoga te doen en je doet het gewoon naar jouw eigen capaciteiten. Er staan veel oefeningen op internet. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Hieronder vind je een site die misschien wel leuk is, je kunt onderaan het scherm klikken voor de vertaling. Maar de beelden zeggen wel genoeg.

Klik hier voor oefeningen: Yogasite

Heb je de smaak te pakken of wil je het gewoon eens proberen dan ben je welkom voor een gratis proefles.

 

Waarom zou je aan yoga gaan doen? Gerreke van den Bosch van Yoga Devetenter legt je uit waarom en beveelt yoga aan voor de ouder wordende mens.

Lees meer  »
 

Yoga Deventer en klankschaaltherapeut Gerard Somer doen mee aan Earth Hour in Deventer. Zij geven voor belangstellenden een sessie met yoga en klankschalen. Beleef de ultieme ontspanning en lever een bijdrage aan een mooi doel.

Lees meer  »
 

Samen met klankschaaltherapeut Gerard Somer geef ik drie sessies yoga en klankschalen op dinsdag 27 september, 22 november en 20 december. Wat gaan we doen? Eerst is er een yogasessie met Yoga Nidra om je in de stemming te brengen voor de klankschalen. Gerard Somer haalt de mooiste klanken uit de schalen, die uit verschillende […]

Lees meer  »
 

September heeft haar intrede gedaan. De bladeren aan de bomen verkleuren en je voelt dat de temperatuur verandert. Dit brengt ook bij mensen een stemmingsverandering teweeg. Niet iedereen vindt het makkelijk om mee te bewegen met de seizoenen. Afscheid nemen van de warmte, de zon, de mooie gekleurde bloemen en bomen is ook niet fijn, […]

Lees meer  »
 

Tijdens dit warme weer is de Sitali uit de Yoga Pranayamareeks een welkome ademhalingstechniek. Het brengt niet alleen verkoeling maar ontspant en is makkelijk toepasbaar. Eigenlijk is het een buitenbeentje binnen de pranayama,omdat er niet door de neus maar door de mond wordt geademd. De tong wordt gebruikt als een soort rietje waarmee de lucht naar […]

Lees meer  »
 

In de Zomeryoga komen soms deelnemers die niet eerder yoga hebben beoefend. Vaak zijn ze verbaasd over de uitwerking van de yoga. Ik vind het interessant om te horen wat hun bevindingen zijn na de les  en of het overeenstemde met de denkbeelden die zij over yoga koesterden. Vorige week ontspon zich een leuk gesprek. […]

Lees meer  »
 

Mungbonen voor diabetes en bloedsuikerspiegel Ik ben een absolute fan van Ayurvedisch eten. Het is voedzaam, gezond en ook nog eens kleurrijk. Een feestje op je bord. Sommige gerechten vragen nogal wat tijd om te bereiden. Gisteren heb ik een heerlijke stoofschotel gemaakt die lekker snel klaar was. Licht verteerbaar en verwarmend bovendien. Je kunt variëren […]

Lees meer  »