De lente is aangebroken. De aarde verwarmt en de natuur verandert mee. In de mens is dat onder meer het spijsverteringsvuur. We hebben een licht, droog dieet nodig om de vochtige lente te compenseren.

Een kapha- dieet verbrandt het winteroverschot en brengt op natuurlijke wijze een interne schoonmaak op gang. Door makkelijk verteerbaar voedsel te eten voorkom je verstopping, verkoudheden en allergieën. Rigoureus ontgiften met een sapkuur is niet noodzakelijk en kan zelfs verstorend werken.

In de Ayurveda hanteert men zes smaken: zoet, zuur, zout, scherp, bitter en samentrekkend. Zoet, zuur en zout verhogen kapha, terwijl het scherp, bitter en samentrekkend in balans is. We hebben alle zes smaken nodig.

Lentedieet
De lente is geschikt voor de scherpe, bittere en samentrekkende smaak. Scherpe kruiden zoals gember, kaneel en kruidnagel; bittere bladgroenten zoals paardenbloem en boerenkool; en samentrekkend voedsel zoals peulvruchten en kurkuma zijn gunstig voor elk constitutionele type.

Gestoomde groenten met kruiden zoals komijn en gember zijn makkelijk verteerbaar, kaas, ijs en yoghurt niet. Een kleine hoeveelheid rauw voedsel is goed, maar zachtgekookt is beter.

Koud eten en drinken verhogen de kapha en kun je beter vermijden, net als koude desserts en voedsel recht uit de koelkast. Zware desserts, kaas, tarwe, rood vlees, varkensvlees, vettig en olieachtig voedsel zijn ook niet aan te raden.

In plaats daarvan kun je beter warm water en verse gemberthee drinken. Het is sowieso aan te raden om ongeveer anderhalve liter water per dag te drinken.

Aanraders
De voedingsmiddelen die geschikt zijn voor de lente kun je in 8 categorieën  verdelen; groenten, fruit, peulvruchten, vlees, granen, zuivelproducten, oliën en zoetstoffen.

Aan te bevelen zijn groene groenten zoals artisjokken, broccoli, spruiten en groene groenten. Ook bloemkool, selderij en aubergine zijn goed. Wat betreft fruit kun je bessen nemen, seizoensfruit en gedroogd fruit is ook goed. Vlees blijft altijd een beetje lastig. Wil je dit in je dieet houden, eet dan kleine hoeveelheden kip, kalkoen of geit maar kook ze dan wel in  digestieve kruiden voor een ​​gezonde spijsvertering. Schrap zoveel mogelijk de tarwe en neem gerst, maïs, boekweit, gierst en rogge. Verminder ook het gebruik van mosterdolie, olijfolie en zoetstoffen.

Asana’s
Yoga brengt de spijsvertering op gang, verhoogt dus de ontgiftingscapaciteit en versnelt detox. Je doorbloeding wordt beter en je lymfeklieren gaan harder werken. Oud vocht en oude afvalstoffen kunnen zo gemakkelijker losgemaakt worden en verdwijnen.

De Zonnegroet is een goede manier om de spijsvertering te stimuleren. Door deze oefeningen in je eigen ademritme uit te voeren, gaat de hartslag omhoog. Dit bevordert de bloedsomloop en verdrijft gif- en afvalstoffen.

Ook torsi’s zijn aan te bevelen, dit zijn draaiingen. Ga bijvoorbeeld in kleermakerszit zitten. Zet je rechterhand achter je rug. Strek de wervelkolom op een inademing Kijk over je rechterschouder. Je kunt daarbij natuurlijk je ogen ook sluiten. Blijf ongeveer een halve minuut in deze asana en draai terug op de uitademing. Dit herhaal je aan de andere kant. In totaal 3 keer naar beide zijden.

Ook de kindhouding is geschikt als Detoxoefening. Het zorgt voor prikkeling van de darmen en een lage adem. Hierbij zit je op je knieen en liggen je handen langs je lichaam. Je buik raakt de bovenbenen. Adem rustig door en blijf zolang als goed voelt in deze houding.

Andere asana’s kun je ook goed gebruiken om te detoxen. Ik heb er een aantal op deze site staan.  Klik op de naam en je wordt doorgelinkt.  Je zou voor jezelf een programma kunnen maken met de genoemde oefening. Je kunt mij ook altijd om advies vragen.

Matsyasana (vishouding)
Dhanurasana (Bow Pose)
Dynamische ruggedraai

Logo van Yoga Deventer (copyright)

 

Yoga is een echte hype aan het worden. Het is nog maar veertig jaar geleden dat dit systeem voor lichaam en geest kwam overwaaien uit India. Zelf begon ik met yoga in London toen ik 18 was en was direct begeisterd. Een verblijf in India in 1982 bracht nog meer verdieping.

Ondertussen raakten meer mensen in Europa in de ban van yoga en de eerste opleidingen gingen van start. Yogadocenten en liefhebbers vlogen naar India om hun ‘goeroes’ te omarmen en om de yoga direct vanuit de bron te ervaren. Zinal in Zwitserland was ook een geliefde plek voor yogadocenten uit Europa. Daar lieten de meesters uit India eens per jaar hun licht schijnen. Zinal is nog steeds de plek waar yogadocenten uit Europa een week lang samen lessen volgen. Dat kan in het Nederlands, Frans of Engels.

Ook in Nederland hebben we 1 keer per jaar een congres vanuit de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) voor de aangesloten leden. Dat zijn yogadocenten die hun opleiding hebben doorlopen bij een van de aangesloten opleidingen. De VYN bestaat veertig jaar en zet daarom het jaarlijkse congres op 11 en 12 mei in Mennorode op de Veluwe extra luister bij met een gevarieerd programma met grote namen uit binnen- en buitenland. Het belooft een geweldige happening te worden en het mooie is dat het op vrijdag 11 mei ook openstaat voor niet leden!

Stine Jensen opent het congres en verder kun je de hele dag kiezen uit een zeer interessant programma met workshops van buitenlandse docenten zoals Daniel Strausser, Alberto Paganini, John Marchand, David en Jurgen en Swami Ma Tripura Bharati.  Maar je kunt ook kiezen uit andere yogavormen of bijvoorbeeld de Wim Hofmethode.

Klik op de namen en dan opent zich hun website voor je.

Programma op 11 meithumbnail of LANDELIJKE CONTENTVYNpreview
10.00-10.45 Plenaire opening door schrijfster Stine Jensen van ‘Go East’
11.00- 13.00
Ton Lathouwers: Zij is altijd soms Kuan Yin (lezing)
Sylvia Mullaart Bonn: Hormoonyoga
Daniel Strausser: Het oude yogapad in modern leven
Alberto Paganini: Open je hart
David en Jurgen: Iyengar Yoga
Swami Matripura: Van Hier naar het zelf
Femmy Brug: Yoga voor kinderen
Marilou Hermens: Wim Hofmethode

15.00-17.30
Ingrid Lacroix: Yin Yoga
Sylvia Mullaart Bonn: Hormoonyoga
Daniel Strausser: Het oude yogapad in modern leven
Alberto Paganini: Open je hart
David en Jurgen: Iyengar Yoga
Swami Matripura: Van Hier naar het zelf
Femmy Brug: Yoga voor kinderen
Marilou Hermens: Wim Hofmethode

Avondprogramma: 20.00-22.00

Magda Samson: Yoga en dans
Rene Stahn: Klankschalen
Surajit Das: Sitar concert
Sadhna Meijer: Indiase oefeningen met mudras Hannuman

Wil je een bijzondere workshop volgen, genieten van een geweldige sfeer, heerlijk eten, Indiaase muziek, dans, klankschalen,  een markt en randgebeuren?

Kom dan op vrijdag naar Elspeet op de Veluwe.

Inschrijven kun je via de website van de vereniging https://www.yoganederland.nl/

 

  India: kleurrijk land dat je haat of liefhebt … Mijn reis door India zit er weer op helaas maar de herinneringen zijn mooi. Ik heb er een verhaal over geschreven voor de Deventer Post, het staat hieronder. Je kunt het ook op de site van de krant lezen als HIER klikt.    Journaliste en Yogadocente […]

Lees meer  »
 

Yoga Deventer geeft tips en adviezen tegen stress en burn-out. Gerreke van den Bosch geeft een gratis proefles yoga om je te laten ervaren wat yoga met je kan doen.

Lees meer  »
 

Waarom zou je aan yoga gaan doen? Gerreke van den Bosch van Yoga Devetenter legt je uit waarom en beveelt yoga aan voor de ouder wordende mens.

Lees meer  »
 

Yoga Deventer en klankschaaltherapeut Gerard Somer doen mee aan Earth Hour in Deventer. Zij geven voor belangstellenden een sessie met yoga en klankschalen. Beleef de ultieme ontspanning en lever een bijdrage aan een mooi doel.

Lees meer  »
 

Samen met klankschaaltherapeut Gerard Somer geef ik drie sessies yoga en klankschalen op dinsdag 27 september, 22 november en 20 december. Wat gaan we doen? Eerst is er een yogasessie met Yoga Nidra om je in de stemming te brengen voor de klankschalen. Gerard Somer haalt de mooiste klanken uit de schalen, die uit verschillende […]

Lees meer  »
 

September heeft haar intrede gedaan. De bladeren aan de bomen verkleuren en je voelt dat de temperatuur verandert. Dit brengt ook bij mensen een stemmingsverandering teweeg. Niet iedereen vindt het makkelijk om mee te bewegen met de seizoenen. Afscheid nemen van de warmte, de zon, de mooie gekleurde bloemen en bomen is ook niet fijn, […]

Lees meer  »
 

Tijdens dit warme weer is de Sitali uit de Yoga Pranayamareeks een welkome ademhalingstechniek. Het brengt niet alleen verkoeling maar ontspant en is makkelijk toepasbaar. Eigenlijk is het een buitenbeentje binnen de pranayama,omdat er niet door de neus maar door de mond wordt geademd. De tong wordt gebruikt als een soort rietje waarmee de lucht naar […]

Lees meer  »