Yoga is een echte hype aan het worden. Het is nog maar veertig jaar geleden dat dit systeem voor lichaam en geest kwam overwaaien uit India. Zelf begon ik met yoga in London toen ik 18 was en was direct begeisterd. Een verblijf in India in 1982 bracht nog meer verdieping.

Ondertussen raakten meer mensen in Europa in de ban van yoga en de eerste opleidingen gingen van start. Yogadocenten en liefhebbers vlogen naar India om hun ‘goeroes’ te omarmen en om de yoga direct vanuit de bron te ervaren. Zinal in Zwitserland was ook een geliefde plek voor yogadocenten uit Europa. Daar lieten de meesters uit India eens per jaar hun licht schijnen. Zinal is nog steeds de plek waar yogadocenten uit Europa een week lang samen lessen volgen. Dat kan in het Nederlands, Frans of Engels.

Ook in Nederland hebben we 1 keer per jaar een congres vanuit de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) voor de aangesloten leden. Dat zijn yogadocenten die hun opleiding hebben doorlopen bij een van de aangesloten opleidingen. De VYN bestaat veertig jaar en zet daarom het jaarlijkse congres op 11 en 12 mei in Mennorode op de Veluwe extra luister bij met een gevarieerd programma met grote namen uit binnen- en buitenland. Het belooft een geweldige happening te worden en het mooie is dat het op vrijdag 11 mei ook openstaat voor niet leden!

Stine Jensen opent het congres en verder kun je de hele dag kiezen uit een zeer interessant programma met workshops van buitenlandse docenten zoals Daniel Strausser, Alberto Paganini, John Marchand, David en Jurgen en Swami Ma Tripura Bharati.  Maar je kunt ook kiezen uit andere yogavormen of bijvoorbeeld de Wim Hofmethode.

Klik op de namen en dan opent zich hun website voor je.

Programma op 11 meithumbnail of LANDELIJKE CONTENTVYNpreview
10.00-10.45 Plenaire opening door schrijfster Stine Jensen van ‘Go East’
11.00- 13.00
Ton Lathouwers: Zij is altijd soms Kuan Yin (lezing)
Sylvia Mullaart Bonn: Hormoonyoga
Daniel Strausser: Het oude yogapad in modern leven
Alberto Paganini: Open je hart
David en Jurgen: Iyengar Yoga
Swami Matripura: Van Hier naar het zelf
Femmy Brug: Yoga voor kinderen
Marilou Hermens: Wim Hofmethode

15.00-17.30
Ingrid Lacroix: Yin Yoga
Sylvia Mullaart Bonn: Hormoonyoga
Daniel Strausser: Het oude yogapad in modern leven
Alberto Paganini: Open je hart
David en Jurgen: Iyengar Yoga
Swami Matripura: Van Hier naar het zelf
Femmy Brug: Yoga voor kinderen
Marilou Hermens: Wim Hofmethode

Avondprogramma: 20.00-22.00

Magda Samson: Yoga en dans
Rene Stahn: Klankschalen
Surajit Das: Sitar concert
Sadhna Meijer: Indiase oefeningen met mudras Hannuman

Wil je een bijzondere workshop volgen, genieten van een geweldige sfeer, heerlijk eten, Indiaase muziek, dans, klankschalen,  een markt en randgebeuren?

Kom dan op vrijdag naar Elspeet op de Veluwe.

Inschrijven kun je via de website van de vereniging https://www.yoganederland.nl/

 

 

India: kleurrijk land dat je haat of liefhebt …

Mijn reis door India zit er weer op helaas maar de herinneringen zijn mooi. Ik heb er een verhaal over geschreven voor de Deventer Post, het staat hieronder.
Je kunt het ook op de site van de krant lezen als HIER klikt.
 
 Journaliste en Yogadocente Gerreke van den Bosch maakte onlangs een reis door Noord India en eindigde aan de voet van de Himalya in Swami Rama’s ashram Sadhaka Grama.
De Deventerse reisde al eerder door een groot deel van India in 1982 tijdens de opnamen van de kaskraker Mahatma Ghandi van Richard Attenborough. “Ja dat was een mooie ervaring. Heel veel gezien van het kleurrijke land en de mensen. De Engelsen zeggen altijd over India: ‘You love it or you hate it’. Ik had verwacht dat er in de tussentijd veel veranderd zou zijn maar ik zag nog steeds dezelfde taferelen en armoede van decennia geleden. Delhi is wel vrij modern voor Indiaase begrippen maar ook daar walsen de heilige koeien nog altijd door de winkelstraten. Ook apen springen er vrij rond. Die zie je ook heel veel bij toeristische attracties zoals de Taj Mahal in Agra. De Taj is ook het enige mooie in Agra waar schrijnende armoede en een grimmige sfeer heerst. Een enorm contrast met het imposante wit marmeren mausoleum dat nog meer aan schoonheid wint tijdens de zonsopgang en -ondergang. Zelfs het feit dat het deels in de steigers stond deed niets af aan haar pracht en praal.”

Gerreke en reisgenote Marijke hielden Agra snel voor gezien en stoomden door naar de roze stad Jaipur, hoofdstad van Rajasthan. ,,Voor het bezoek van de prins van Wales in 1876 werd de stad roze geschilderd. Gemakshalve hebben ze dat maar zo gelaten. In meerdere opzichten staat de tijd er stil. Op weg naar het Amber fort keken we onze ogen uit. Alles wat India kenmerkt leek op één plaats samen te komen: armoede, rijkdom, apen, varkens en als topper olifanten! Onze chauffeur laveerde met een grote smile zijn karretje naast de gigantische poten van een enorme olifant die stapvoets te midden van zijn kudde tegen de heuvel op ploeterde. We waren al aardig verhit maar de gedachte aan een misstap van de enorme olifantenpoot liet het kwik nog meer omhoog schieten. Hadden we onze hand uit het raampje gestoken, dan hadden we de kolos met gemak aan kunnen raken. Chauffeur Amit vroeg of wij een ritje op een olifant wilde maken. Een auto is met de Indiase rijstijl al een bezoeking, maar een tocht op een olifant topt het nog nét. Vervoer is overigens makkelijk te regelen. Taxi’s kun je voor weinig geld de hele dag huren en de inlandse vluchten zijn ook heel betaalbaar. Zo vlogen we van Jaipur naar Amritsar kort aan de grens van Pakistan. Daar bevindt zich de Gouden Tempel van de Sikhs. Het gonsde er van activiteiten. Mannen die een bad namen, vrouwen die aan het vegen en schrobben waren tussen de biddende mensen. Het was indrukwekkend, vooral het hele sociale gebeuren eromheen. De mensen waren heel hartelijk en wilden graag een praatje aanknopen, dat gold overigens ook voor alle andere plekken waar we kwamen. We hebben ons geen moment onveilig of bedreigd gevoeld.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Yoga Deventer geeft tips en adviezen tegen stress en burn-out. Gerreke van den Bosch geeft een gratis proefles yoga om je te laten ervaren wat yoga met je kan doen.

Lees meer  »
 

Waarom zou je aan yoga gaan doen? Gerreke van den Bosch van Yoga Devetenter legt je uit waarom en beveelt yoga aan voor de ouder wordende mens.

Lees meer  »
 

Yoga Deventer en klankschaaltherapeut Gerard Somer doen mee aan Earth Hour in Deventer. Zij geven voor belangstellenden een sessie met yoga en klankschalen. Beleef de ultieme ontspanning en lever een bijdrage aan een mooi doel.

Lees meer  »
 

Samen met klankschaaltherapeut Gerard Somer geef ik drie sessies yoga en klankschalen op dinsdag 27 september, 22 november en 20 december. Wat gaan we doen? Eerst is er een yogasessie met Yoga Nidra om je in de stemming te brengen voor de klankschalen. Gerard Somer haalt de mooiste klanken uit de schalen, die uit verschillende […]

Lees meer  »
 

September heeft haar intrede gedaan. De bladeren aan de bomen verkleuren en je voelt dat de temperatuur verandert. Dit brengt ook bij mensen een stemmingsverandering teweeg. Niet iedereen vindt het makkelijk om mee te bewegen met de seizoenen. Afscheid nemen van de warmte, de zon, de mooie gekleurde bloemen en bomen is ook niet fijn, […]

Lees meer  »
 

Tijdens dit warme weer is de Sitali uit de Yoga Pranayamareeks een welkome ademhalingstechniek. Het brengt niet alleen verkoeling maar ontspant en is makkelijk toepasbaar. Eigenlijk is het een buitenbeentje binnen de pranayama,omdat er niet door de neus maar door de mond wordt geademd. De tong wordt gebruikt als een soort rietje waarmee de lucht naar […]

Lees meer  »
 

In de Zomeryoga komen soms deelnemers die niet eerder yoga hebben beoefend. Vaak zijn ze verbaasd over de uitwerking van de yoga. Ik vind het interessant om te horen wat hun bevindingen zijn na de les  en of het overeenstemde met de denkbeelden die zij over yoga koesterden. Vorige week ontspon zich een leuk gesprek. […]

Lees meer  »