Op 26 maart stond er in Trouw een artikel over yoga. Insteek: yoga is mainstream geworden zelfs de yoga-workshops in het leger zitten vol.

‘Iedereen heeft tegenwoordig wel van yoga gehoord. De yogascholen schieten als paddestoelen uit de grond, er zijn apps en dvd’s en de yogamarkt van leggings, matjes en retreats floreert. In 2016 verdiende yoga zelfs een plek in de top tien meest beoefende sporten in Nederland die het NOC*NSF elk jaar samenstelt.’

Yoga onderzoek VYN
In 2016 lieten wij vanuit Vereniging Yogadocenten Nederland samen met Yoga Magazine een onderzoek uitvoeren. Daaruit bleek dat  ongeveer 1,6 miljoen Nederlanders weleens aan yoga deden, iets meer dan de helft doet dat thuis. Ongeveer driekwart van de yogi’s is vrouw, een kwart man. In verhouding zijn veel meer yogi’s vegetariër: 22 procent eet geen vlees, tegenover ongeveer 5 procent van alle Nederlanders.

Burn-out
Yoga is niet langer voor ‘geitenwollensokken types’. De moderne mens zoekt vooral rust in deze hectische maatschappij waar presteren voorop staat en burn-outs aan de lopende band worden gediagnostiseerd.
In het interview zegt Anne Bjørndal, voorzitter van onze verenging en al 35 jaar docent. ‘Het is veel meer geaccepteerd, al hoor ik hier en daar nog weleens het vooroordeel dat het zweverig zou zijn.  Er zijn veel yogalessen die vooral focussen op het lichamelijke aspect van yoga, maar dan met een oosters sausje eroverheen. Het is niet erg dat er mensen zijn die het meer als sport beoefenen. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Maar met de oorspronkelijke yoga, een levensfilosofie die streeft naar de verbinding tussen lichaam en geest, heeft het weinig te maken. Net als alle gekke trends. Je kunt tegenwoordig yoga doen met honden, katten en zelfs geiten. Of bier-yoga.’

Positieve effecten
Volgens journaliste Angélique Heijligers die al bijna twintig jaar over gezondheid en fitness schrijft is yoga niet een trend die snel overwaait. ‘Als zelfs in het Nederlandse leger de yogaworkshops vol zitten, weet je dat het mainstream is geworden. Wat het populair maakt, is dat het mensen in hun levenshouding. De wereld kan best beangstigend zijn, denk bijvoorbeeld aan klimaatverandering en al het plastic in de oceaan. We worden overspoeld met informatie en ik kan me voorstellen dat men behoefte voelt om geankerd te blijven en de stilte in zichzelf te vinden. Als je eenmaal met yoga begint, merk je positieve effecten, onder andere op je geest, waardoor je het blijft doen.”

 

Yoga Deventer biedt kwaliteit en geeft yoga volgens de Indiase traditie waarbij asana’s en pranayama centraal staan.
Nieuwsgierig?  Kom voor een proefles Hatha yoga of voor een gecombineerde les Hatha Yoga met Yoga Nidra.
Klik hier voor het lesrooster.

 

 

 

Yoga doe je naar je eigen capaciteiten

 

Het voorjaar is aangebroken en binnenkort schakelen we over op de zomertijd.
Het is een periode van schoonmaak in je huis maar ook in je lichaam waar zich slakken en afvalstoffen ophopen gedurende de winterperiode.
Lauw water met ‘s ochtends een schijfje citroen brengt de spijsvertering op gang en spoelt het lichaam door.
Heb je last van een latente verkoudheid? Drink dan verse gemberthee met een schijfje citroen of sinaasappel. Het activeert bovendien,  daarom is het minder geschikt om ’s avonds te drinken.
Het kan ook ondersteunen bij afvallen. In het voorjaar merken we dat we wat vet hebben overgehouden aan de winterperiode en willen dat kwijt. Je kunt ontgiften door een dieet met veel fruit en water.

Torsies
Deze sessies kun je ondersteunen met yoga. De asana’s die het meest geschikt zijn, zijn de torsies. Dit zijn draaiingen van de wervelkolom. Hierdoor worden delen van het lichaam en bepaalde organen tijdelijk afgekneld. Wanneer je terugdraait uit de houding gaat alles extra stromen en worden afvalstoffen afgevoerd. Het stimuleert ook de bloedsomloop en je lymfesysteem.
In de lessen geven wij daar nog extra stimulans aan door de adem uit de Himalayatraditie.
Het resultaat is dat je helder van geest, energieker en soepeler wordt.
Klaar om de lente en de zomer te omarmen en te genieten!

 

Gerreke van den Bosch van Yoga Deventer geeft tips vanuit de yoga en ayurveda om de lichtheid van de lente en zomer in lichaam en geest te ervaren.

Lees meer  »
 

Gerreke van den Bosch van Yoga Deventer is aangesloten bij de Vereniging Yogadocenten Nederland die haar veertig jarige jubileum viert. Alle yogaliefhebbers en -beoefenaars uit het hele land zijn welkom.

Lees meer  »
 

  India: kleurrijk land dat je haat of liefhebt … Mijn reis door India zit er weer op helaas maar de herinneringen zijn mooi. Ik heb er een verhaal over geschreven voor de Deventer Post, het staat hieronder. Je kunt het ook op de site van de krant lezen als HIER klikt.    Journaliste en Yogadocente […]

Lees meer  »
 

Yoga Deventer geeft tips en adviezen tegen stress en burn-out. Gerreke van den Bosch geeft een gratis proefles yoga om je te laten ervaren wat yoga met je kan doen.

Lees meer  »
 

Waarom zou je aan yoga gaan doen? Gerreke van den Bosch van Yoga Devetenter legt je uit waarom en beveelt yoga aan voor de ouder wordende mens.

Lees meer  »
 

Yoga Deventer en klankschaaltherapeut Gerard Somer doen mee aan Earth Hour in Deventer. Zij geven voor belangstellenden een sessie met yoga en klankschalen. Beleef de ultieme ontspanning en lever een bijdrage aan een mooi doel.

Lees meer  »
 

Samen met klankschaaltherapeut Gerard Somer geef ik drie sessies yoga en klankschalen op dinsdag 27 september, 22 november en 20 december. Wat gaan we doen? Eerst is er een yogasessie met Yoga Nidra om je in de stemming te brengen voor de klankschalen. Gerard Somer haalt de mooiste klanken uit de schalen, die uit verschillende […]

Lees meer  »